Φυσικό αέριο – Τι ισχύει με την επάρκεια στην Ελλάδα;

Για την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται μίλησε στο Newsbomb o κ. Χάρης Δούκας, αναπληρωτής καθηγητής ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ.

  • Σύμφωνα με τον ίδιο: «σε περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία που είναι και το χειρότερο σενάριο τότε έχουμε επάρκεια για τον επόμενο μήνα και από εκεί θα το βλέπουμε μήνα – μήνα. Αυτός είναι και ο λόγος που βγήκε χθες ο Σολτς και είπε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις κυρώσεις στις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία και επέμεινε κατά του ενδεχομένου ένταξης του ενεργειακού εφοδιασμού στις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας. Δεν είμαστε να σταματήσουμε μια εξάρτηση μισού αιώνα μέσα σε λίγες ημέρες. Επίσης υπάρχει λόγος που το SWIFT δεν έγινε γενικευμένα σε όλες τις ρωσικές τράπεζες».

Και πρόσθεσε: «υπάρχουν προβλέψεις που αναφέρουν ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση μπορεί να πάμε σε τριπλασιασμό στις τιμές του φυσικού αερίου σε σχέση με τις σημερινές. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι από τον Ιανουάριου οι τιμή του φυσικού αερίου είναι 70% πάνω. Η ενέργεια είναι ένα βασικό κοινωνικό αγαθό και πρέπει να έχουμε επάρκεια».

Σπάει το έναν ρεκόρ μετά το άλλο

Η κατάσταση στο πεδίο της ενέργειας γενικά λόγω του πολέμου κλιμακώνεται σε όλη την Ευρώπη Σύμφωνα με τον κ. Δούκα: «χθες είχαμε ένα νέο ρεκόρ στο φυσικό αέριο, στην ενεργειακή αγορά του Άμστερνταμ το οποίο δημιούργησε ρεκόρ που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ στην τιμή φυσικού αερίου το οποίο και δημιούργησε μια κλιμάκωση σε όλες τις ενεργειακές αγορές με τιμές ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα. Η κατάσταση αυτή θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα. Δεν βλέπουμε πως μπορεί να αποκλιμακωθεί με δεδομένο ότι συνεχίζεται ο πόλεμος και αυτός και ο λόγος που και στην χώρα μας να ληφθούν μέτρα για να προστατευθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις και να δημιουργηθεί μια ασπίδα προστασίας».

 

 

Δεν έχουμε δει ακόμα τον αντίκτυπο του πολέμου στα τιμολόγια

Ο ίδιος κατέληξε : «επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου συμπαρασύρουν και το πετρέλαιο. Να σημειωθεί ότι σε περίπου ένα μήνα θα δούμε στα τιμολόγια μας θα δούμε αυτή την αποτύπωση της αύξησης των του φυσικού αερίου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Για τον λόγο αυτό σήμερα η ΕΕ ανακοινώνει μια εργαλειοθήκη, ένα νέο πακέτο δράσεων για την στήριξη καταναλωτών και επιχειρήσεων. Με απλά λόγια ακόμα δεν έχουμε δει ακόμα τον αντίκτυπο του πολέμου στα τιμολόγια μας αφού πάντα υπάρχει μια υστέρηση του τι συμβαίνει στην αγορά μέχρι αυτό να μην μετακυληθεί στον καταναλωτή. Ωστόσο στους λογαριασμούς του επόμενου μήνα θα είναι εμφανής η αύξηση. Εκτιμούμε ότι οι επόμενοι 2-3 μήνες θα είναι πάρα πολύ δύσκολοι. Περισσότερο από το 40% της ελληνικής ηλεκτροπαραγωγής στηρίζεται στο φυσικό αέριο και από αυτό το ποσοστό το 50% είναι ρωσικό».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s