Ο Έλληνας αξιωματικός του ΠΝ που αρνήθηκε να συμμετάσχει στον πόλεμο του ΝΑΤΟ (βίντεο)


Ο Μαρίνος Ριτσούδης, ο οποίος το 1999 αρνήθηκε να συμμετάσχει στη βομβιστική επίθεση της Σερβίας από το ΝΑΤΟ, 18 χρόνια αργότερα λέει ότι είναι υπερήφανος για εκείνη τη στιγμή.

Μιλώντας στην καθημερινή εφημερίδα Blic του Βελιγραδίου, ο Έλληνας πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού δήλωσε επίσης ότι ήταν «ένα φανταστικό συναίσθημα» το να στηρίξει τη Σερβία «στον αγώνα της εναντίον όλων».

Ο Ριτσούδης, ήταν τότε καπετάνιος του πολεμικού πλοίου «Θεμιστοκλής» αρνήθηκε τις διαταγές του να συμμετάσχει στον πόλεμο του ΝΑΤΟ και επέστρεψε το πλοίο στο λιμάνι του.

«Είμαι πολύ περήφανος για τη στιγμή που έδωσα τόσο στον εαυτό μου όσο και στον λαό σας. Αυτή είναι η κοινή ιστορία μεταξύ εμού, του πολιτισμού μου και της κουλτούρας σας», δήλωσε στην εφημερίδα, προσθέτοντας: «Είμαι πολύ χαρούμενος που έχω βρει φίλους στη Σερβία και μοιραζόμαστε μαζί τις αναμνήσεις».

«Ήταν ένα φανταστικό συναίσθημα να αποφασίσουμε να στηρίξουμε ένα έθνος που πολεμούσε εναντίον ενός πολύ ανώτερου εχθρού», δήλωσε ο Ριτσούδης.


Η απόφαση του κόστισε τη σταδιοδρομία του – αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Πολεμικό Ναυτικό και τώρα εργάζεται ως καπετάνιος σε γιοτ. Επίσης, πέρασε υπό δίκη και φυλακίστηκε.

«Ήμουν σε στρατιωτική φυλακή για τρεις μέρες. Μέσα από τους δικηγόρους μου άσκησα προσφυγή ενώπιον του Εφετείου, αλλά υποστήριξαν την απόφαση του πρώτου βαθμού», ανέφερε ο ίδιος.

Ο Ριτσούδης μήνυσε τότε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά συμφώνησαν με την απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου. «Φυσικά ήταν μια παράνομη απόφαση, αυτό είναι το σύστημα, είναι έτσι παντού», είπε.

Η σερβική πρεσβεία στην Ελλάδα πρόσφατα ήρθε σε επαφή με τον Ριτσούδη για να διαπιστώσει εάν θα δεχόταν σέρβικη κρατική παρασημοφορία. Εκείνος αρνήθηκε.

«Τους είπα ότι δεν θέλω τίποτα και ότι όλα τα εύσημα πηγαίνουν στους γενναίους ανθρώπους σας που πολέμησαν εναντίον όλων και χωρίς καμία τύχη», είπε.

Η Blic ανέφερε στην ιστοσελίδα της ότι πολλά μέλη του πληρώματος του πλοίου υποστήριξαν την απόφαση του καπετάνιου τους το 1999, όπως και το ελληνικό κοινό, αλλά ένα στρατιωτικό δικαστήριο τον καταδίκασε σε 2,5 χρόνια φυλάκισης το 1999.

Ο Dusan Milosavljevic, μέλος της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης από το αντιπολιτευόμενο DS, ζήτησε να δοθεί στον Ριτσούδη «το υψηλότερο δείγμα της δημόσιας αναγνώρισης του κράτους μας».

Σερβικό βίντεο

3 σκέψεις σχετικά με το “Ο Έλληνας αξιωματικός του ΠΝ που αρνήθηκε να συμμετάσχει στον πόλεμο του ΝΑΤΟ (βίντεο)

  1. ΤΟ ΝΑΤΟ & Ε.Ε. ΕΙΝΑΙ ΜΑΦΙΑ ΤΩΝ ΣΙΩΝΙΣΤΩΝ ΕΠΙΚΥΡΙΑΡΧΩΝ
    ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΡΕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΤΟΥ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΝΑΤΟ
    ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΡΕ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ…………………….

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s