Αποκάλυψη: Το Associated Press συνεργαζόταν επίσημα με τους ναζί!

ap708_0

Το πασίγνωστο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press είχε επίσημη συνεργασία με το καθεστώς του Χίτλερ τη δεκαετία του 1930, δίνοντας στις εφημερίδες των ΗΠΑ υλικό κατευθείαν παραγόμενο και επιλεγμένο από το υπουργείο προπαγάνδας των ναζί!

Σε αυτή τη συγκλονιστική αποκάλυψη προχώρησε μια Γερμανίδα ιστορικός, την οποία πρώτος μετέδωσε πριν από λίγο, σήμερα 30 Μαρτίου, ο Guardian.

Γράφει συγκεκριμένα το δημοσίευμα:

Οταν το κόμμα των ναζί άρχισε να ισχυροποιείται στη Γερμανία το 1933, μία από τις πρώτες προτεραιότητές του ήταν να περάσει τη δική του «γραμμή» όχι μόνο στον εθνικό Τύπο, αλλά και στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Και ενώ ο Guardian είχε αποκλειστεί μέσα σε έναν χρόνο, όπως άλλωστε έκλεισαν τα γραφεία τους το 1935 και τα μεγαλύτερα βρετανικά και αμερικανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία (όπως το Keystone και το Wide World Photos), επειδή απασχολούσαν Εβραίους δημοσιογράφους, το Associated Press ήταν το μοναδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Δύσης που παρέμενε ανοιχτό στη χιτλερική Γερμανία, συνεχίζοντας τη λειτουργία του έως την είσοδο των ΗΠΑ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1941.

Ετσι, βρέθηκε στην προφανώς κερδοφόρα κατάσταση τού να είναι το «κανάλι» μέσω του οποίου μεταδίδονταν τα νέα και οι φωτογραφίες ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος.

Σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Studies in Contemporary History, η ιστορικός Harriet Scharnberg αποδεικνύει ότι το AP ήταν το μοναδικό Μέσο που μπορούσε να έχει συνεργασία με το καθεστώς των ναζί, αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη από αυτή τη συνεργασία.

Το νεοϋορκέζικο πρακτορείο, μάλιστα, υπέγραψε συμφωνία, την επονομαζόμενη «Schriftleitergesetz», δίνοντας τη δέσμευση ότι δεν θα δημοσιεύσει κανένα υλικό «που μπορεί να αποδυναμώσει τη δύναμη του Γ’ Ράιχ στο εξωτερικό ή εντός των γερμανικών συνόρων».

Αυτή η συμφωνία ανάγκασε το AP να προσλάβει δημοσιογράφους που επίσης δούλευαν για το προπαγανδιστικό καθεστώς των ναζί. Ενας από τους φωτογράφους που προσελήφθησαν από το ΑΡ τη δεκαετία του 1930, ο Franz North, ήταν μέλος του Τμήματος Προπαγάνδας των Ες Ες, οι φωτογραφίες του οποίου επιλέγονταν προσωπικά από τον ίδιο τον Αδόλφο Χίτλερ!

Μάλιστα, το ΑΡ απέσυρε τις φωτογραφίες από το σάιτ του από τη στιγμή που δημοσιεύτηκε το άρθρο της Scharnberg.

Επίσης, το ΑΡ επέτρεψε στους ναζί να χρησιμοποιήσουν τις αρχειακές φωτογραφίες του για να προωθήσουν την αντισημιτική προπαγάνδα τους.

Λίγον πριν από την 170ή επέτειο λειτουργίας του Associated Press, τον ερχόμενο Μάιο, οι αποκαλύψεις αυτές εγείρουν δύσκολα ερωτήματα όχι απλώς για τον ρόλο που έπαιξε το ΑΡ στο να κρύψει η ναζιστική Γερμανία το πραγματικό της πρόσωπο τα πρώτα χρόνια της δύναμής της, αλλά και για τη σχέση του ειδησεογραφικού πρακτορείου με σύγχρονα ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Η συμφωνία με το ΑΡ επέτρεψε στους ναζί να καλύψουν κάποια από τα εγκλήματά τους, όπως στην πόλη Λβιβ της σημερινής Ουκρανίας, όπου οι φωτογραφίες που δημοσίευε τότε καταδείκνυαν τη σκληρότητα του Κόκκινου Στρατού της Σοβιετικής Ενωσης, επιλεγμένες -φυσικά- από τον ίδιο τον Χίτλερ, και όχι τη σφαγή στην οποία προχώρησαν τα ναζιστικά στρατεύματα (η οποία, βέβαια, αποκαλύφθηκε αργότερα).

Σε ανακοίνωσή του το ΑΡ αναφέρει ότι «το άρθρο της Scharnberg περιγράφει άτομα και τις ενέργειές τους κατά τη διάρκεια του πολέμου που ήταν άγνωστα στο ΑΡ» και ότι τη δεδομένη στιγμή «εξετάζει τα έγγραφα και τα αρχεία για να κατανοήσει καλύτερα τι συνέβη εκείνη την περίοδο».

Ενας εκπρόσωπος του Associated Press μίλησε στον Guardian: «Ενώ συνεχίζουμε να ερευνούμε το ζήτημα αυτό, το ΑΡ απορρίπτει κάθε εικασία ότι συνεργάστηκε σκόπιμα με το ναζιστικό καθεστώς».

Και το ζήτημα είναι ποια σχέση έχει το ΑΡ σήμερα με ολοκληρωτικά καθεστώτα, όπως π.χ. με τη Βόρεια Κορέα, καθώς το 2012 έγινε το πρώτο δυτικό ειδησεογραφικό πρακτορείο που άνοιξε γραφείο στην Πιονγκγιάνγκ, εγείροντας ερωτήματα για την ουδετερότητά του.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s