ΜΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΟΒΑ

Ζαχάροβα προς ελληνική κυβέρνηση: Να εγκαταλείψει τα επικίνδυνα σχέδια

Τις πληροφορίες για ενδεχόμενη προμήθεια στην Ουκρανία των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων που είναι στην κατοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, προειδοποιώντας την Ελλάδα.

Προειδοποίηση στην Ελλάδα να «εγκαταλείψει τα επικίνδυνα σχέδια» σχετικά με την προμήθεια ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων που βρίσκονται στην κατοχή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, στην Ουκρανία, απηύθυνε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τον τελευταίο καιρό η ελληνική ηγεσία ολοένα και περισσότερο εκδηλώνει την ετοιμότητά της να παραδώσει στην Ουκρανία τα εγκατεστημένα στην Κρήτη αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300PMU-1 με την προϋπόθεση παραλαβής συμπληρωματικού αριθμού αμερικανικών συστημάτων αεράμυνας «Patriot».

Θεωρούμε τις προκλητικές προθέσεις για την προμήθεια του καθεστώτος του Κιέβου με τα S-300 και άλλα συστήματα αεράμυνας ρωσικού/σοβιετικού τύπου ως ανοιχτά εχθρικές προς τη Ρωσία. Αγνοείται η γνώμη των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι σε ποσοστό 70%, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, αντιτίθενται στην παροχή οπλισμού στην Ουκρανία».

Παράλληλα η Ζαχάροβα απευθύνει βαρύτατες κατηγορίες στη χώρα τονίζοντας ότι με ενέγειες σαν και αυτή «γίνεται άμεσος συνεργός των Ουκρανών νεοναζί». Τονίζει σχετικά: «Η επίσημη Αθήνα δεν ανησυχεί για το γεγονός ότι με την αποστολή όπλων στην εμπόλεμη ζώνη καθίσταται άμεσος συνεργός των Ουκρανών νεοναζί που διεξάγουν εγκληματικό πόλεμο εναντίον του άμαχου πληθυσμού των περιοχών του Ντομπάς, του Ζαπορόζιε και της Χερσώνας, συμπεριλαμβανομένων πολλών Ελλήνων που κατοικούν εκεί.

Υπενθυμίζουμε πως, μεταξύ άλλων, πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των διατάξεων των ρωσο-ελληνικών διακυβερνητικών Συμφωνιών για την Τεχνική και Στρατιωτική Συνεργασία της 30ης Οκτωβρίου του 1995 και για την προμήθεια Αμυντικού Υλικού της 3ης Δεκεμβρίου του 2013, οι οποίες απαγορεύουν ρητά στην Ελλάδα να επανεξάγει σε τρίτη πλευρά στρατιωτικό εξοπλισμό που προμηθεύτηκε από εμάς χωρίς τη συγκατάθεση της Ρωσίας. Η παραβίαση των υποχρεώσεων των Συνθηκών θα έχει αναπόφευκτα συνέπειες, για να μην αναφέρουμε τη σημαντική υποβάθμιση της ελληνικής αμυντικής ικανότητας στον τομέα της αεράμυνας.

Είναι επίσης ολοφάνερη η πλήρης αδιαφορία της ελληνικής πλευράς για τους διεθνείς περιορισμούς στον τομέα του εμπορίου όπλων που δεν επιτρέπουν την εξαγωγή τους σε περιοχές όπου αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, να συμβάλει στην όξυνση των συγκρούσεων.

Τέλος, κανείς δεν πρέπει να έχει την όποια αμφιβολία ότι όλος ο στρατιωτικός εξοπλισμός που αποστέλλεται στο Κίεβο θα εντοπιστεί έγκαιρα και θα καταστραφεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Προτού να είναι πολύ αργά, η Ελλάδα μπορεί να εγκαταλείψει τα επικίνδυνα σχέδια. Για άλλη μια φορά προειδοποιούμε την ελληνική ηγεσία για την ευθύνη της».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s