ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΖΕΛΕΝΣΚΙ

Bloomberg: Ο πόλεμος στην Ουκρανία πλήττει σκληρά την Τουρκία

Η ανησυχία που επικράτησε τις προηγούμενες ημέρες για το κατά πόσον θα καταβάλει η Ρωσία τους τόκους που οφείλει για τα ομόλογά της ενδέχεται να επανέλθει άμεσα. Πέραν όμως του τι συνεπάγεται αυτό για τη Ρωσία, η ανησυχία αυτή έχει εξωθήσει τους επενδυτές να εξετάζουν ποια άλλη χώρα κινδυνεύει να μην αποπληρώσει τα χρέη της στο εγγύς μέλλον. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται έτσι το κόστος δανεισμού των άλλων αναδυόμενων αγορών στα υψηλότερα επίπεδα από εκείνα στα οποία εκτοξεύθηκε το 2020 εν μέσω της πανδημίας.

ΠΗΓΗ: BLOOMBERG VIA ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ανάμεσα στις χώρες που αναμένεται να πληγεί ιδιαιτέρως από τον πόλεμο είναι η Τουρκία, καθώς συνήθως επωφελείται τα μέγιστα από τις δύο εμπλεκόμενες χώρες. Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία αποτελούν πηγή εσόδων για την Τουρκία είτε μέσω των τουριστών που την επισκέπτονται είτε μέσω των προϊόντων που εξάγει σε αυτές. Από την αρχή του πολέμου τα ομόλογα της Τουρκίας έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ όλων των κρατικών ομολόγων αναδυόμενων αγορών. Παράλληλα, από την αρχή του έτους η τουρκική λίρα έχει σημειώσει πτώση 10%, υπερβαίνοντας την υποχώρηση που έχει σημειώσει το νόμισμα της εμπόλεμης Ουκρανίας.

Παράλληλα τα συμβόλαια ασφάλισης έναντι πτώχευσης του χρέους της Τουρκίας, τα γνωστά ως CDS, βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν σημειώσει μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και τέλος το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας διευρύνεται συνέχεια και βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών. «Η Τουρκία θα πληγεί από τον πόλεμο στον μέγιστο βαθμό ανάμεσα στις τρίτες χώρες», σχολιάζει ο Τιμ Ας, αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management του Λονδίνου. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s