ΜΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΟΒΑ

Ζαχάροβα: Προτιμάμε να πετύχουμε τους στόχους μας μέσω διαπραγματεύσεων

“Χώρο” στη διπλωματία φαίνεται πως δίνει αίφνης η Μόσχα. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, υποστήριξε ότι δεν αποτελεί στόχο της Ρωσίας η ανατροπή της κυβέρνησης Ζελένσκι.

Μιλώντας σε σημερινή ενημέρωση Τύπου, η Ρωσία αξιωματούχους σημείωσε ότι «θα ήταν καλύτερο για εμάς να πετύχουμε τους στόχους μας στην Ουκρανία μέσω ειρηνικών συζητήσεων», ενώ κάλεσε την Ουκρανία να σεβαστεί την εκεχειρία για να προχωρήσει η απομάκρυνση αμάχων μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Παράλληλα, επανέλαβε το αφήγημα του Κρεμλίνου για αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση της χώρας, για να προσθέσει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις προχωρούν βάσει σχεδιασμού. Η Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε ότι περίπου 140.000 Ουκρανοί έχουν διαφύγει στη Ρωσία, ενώ μίλησε ξανά για την ρωσική απαίτηση η χώρα να διατηρήσει καθεστώς ουδετερότητας.

Πρόσθεσε, τέλος, ότι η Μόσχα αναμένει μεγαλύτερη πρόοδο στον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων χωρίς να ξεκαθαρίζει εάν αναφέρεται στις συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, ή στην αυριανή συνάντηση Λαβρόφ – Κουλέμπα στην Τουρκία.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον, όμως, έχουν οι ρωσικές αιτιάσεις περί εντοπισμού εγκαταστάσεων κατασκευής βιολογικών όπλων στην Ουκρανία με αμερικανική χρηματοδότηση.

Για το θέμα μίλησε εκτενώς η Ζαχάροβα αναφέροντας: τα βιολογικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται για ειρηνικούς σκοπούς. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα αναφορικά με τα προγράμματα που έτρεχε και χρηματοδοτούσε στη χώρα. Δεν είχαμε τη δυνατότητα να μάθουμε περισσότερα, όμως ξέρουμε εδώ και χρόνια ότι έψαχναν την ευκαιρία να αναπτύξουν αυτά τα όπλα. Βρήκαμε αυτά τα όπλα, εντοπίσαμε βιολογικό υλικό το οποίο έχει αναπτυχθεί, ανάμεσα σε άλλα και για λόγους στρατιωτικούς. Πρόκειται για μια χώρα στην οποία δεν έχετε βάσεις και δεν μοιράζεστε σύνορα, άρα τι κάνατε εκεί με τον μανδύα των επιστημονικών ερευνών;.

Σήμερα τα ξημερώματα, μάλιστα, έγινε γνωστή η ανησυχία που εξέφρασε ο Λευκός Οίκος ότι οι ρωσικές δυνάμεις ίσως προσπαθήσουν να «καταλάβουν» δομές έρευνας για «βιολογικά» όπλα στην Ουκρανία.

«Η Ουκρανία διαθέτει εγκαταστάσεις βιολογικής έρευνας, και είμαστε πράγματι ανήσυχοι αυτό το διάστημα για την πιθανότητα οι ρωσικές δυνάμεις να αποπειραθούν να τις καταλάβουν», είπε η τρίτη τη τάξει της αμερικανικής διπλωματίας, η Βικτόρια Νούλαντ, κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης.

«Συνεργαζόμαστε κατά συνέπεια με τους Ουκρανούς για τους τρόπους να αποφευχθεί το ενδεχόμενο τα υλικά που συνδέονται με αυτή την έρευνα να πέσουν στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων», πρόσθεσε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s