Volodymyr Zelenskiy Servant of the People Ζελένσκι

Guardian: Οι offshore εταιρίες του Ζελένσκι και οι σκιές διαφθοράς

Guardian

Ήταν μια ιστορία που σε παλαιότερες εποχές θα φαινόταν αδύνατη. Για τέσσερα χρόνια, ο ηθοποιός και κωμικός Volodymyr Zelenskiy διασκέδαζε το τηλεοπτικό κοινό στην Ουκρανία με τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην κωμική σειρά Servant of the People. Ο Ζελένσκι υποδύθηκε έναν δάσκαλο που, εξοργισμένος από τη χρόνια διαφθορά στη χώρα του, διεκδικεί με επιτυχία την προεδρία. Το 2019, ο Ζελένσκι έκανε τη μυθοπλασία αληθινή όταν διεκδίκησε τις πραγματικές προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας και κέρδισε.

Στην προεκλογική εκστρατεία, ο Ζελένσκι δεσμεύτηκε να καθαρίσει το κυρίαρχο σύστημα της Ουκρανίας που κυριαρχείται από ολιγάρχες. Και τάχτηκε εναντίον πολιτικών όπως ο πλούσιος εν ενεργεία πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο που έκρυψε τα περιουσιακά τους στοιχεία στις υπεράκτιες περιοχές . Το μήνυμα λειτούργησε. Ο Ζελένσκι κέρδισε το 73% των ψήφων και τώρα κάθεται σε ένα υπόσκαφο γραφείο στην πρωτεύουσα, Κίεβο, διακοσμημένο με επιχρυσωμένες οροφές από γυψομάρμαρο. Τον περασμένο μήνα, είχε συνομιλίες με τον Τζο Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο, έγραφε η εφημερίδα τον Οκτώβριο του 2021.

Τα έγγραφα Pandora , που διέρρευσαν στη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) και κοινοποιήθηκαν στον Guardian ως μέρος μιας παγκόσμιας έρευνας, ωστόσο, υποδηλώνουν ότι ο Ζελένσκι είναι μάλλον παρόμοιος με τους προκατόχους του.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν υποδηλώνουν ότι είχε -ή έχει- ένα μερίδιο που δεν είχε αποκαλυφθεί προηγουμένως σε μια υπεράκτια εταιρεία, το οποίο φαίνεται ότι είχε μεταβιβάσει κρυφά σε έναν φίλο του εβδομάδες πριν κερδίσει την προεδρική ψηφοφορία.

Ο Ζελένσκι δεν έχει σχολιάσει τον ισχυρισμό παρά τις εκτεταμένες προσπάθειες του Guardian και των συνεργατών του στα μέσα ενημέρωσης να τον προσεγγίσουν. Ο εκπρόσωπός του Sergiy Nikiforov έστειλε μήνυμα: «Δεν θα απαντήσω».

Τα αρχεία αποκαλύπτουν ότι ο Zelenskiy συμμετείχε σε ένα εκτεταμένο δίκτυο υπεράκτιων εταιρειών, συνιδιοκτητών με τους μακροχρόνιους φίλους του και τηλεοπτικούς συνεργάτες του. Περιλαμβάνουν τον Serhiy Shefir, ο οποίος παρήγαγε τις επιτυχίες του Zelensky, και τον μεγαλύτερο αδερφό του Shefir, Borys, ο οποίος έγραψε τα σενάρια. Ένα άλλο μέλος της κοινοπραξίας είναι ο Ιβάν Μπακάνοφ, ένας παιδικός φίλος. Ο Μπακάνοφ ήταν γενικός διευθυντής του στούντιο παραγωγής του Zelenskiy, Kvartal 95 .

Ακόμα από το Servant of the People, η σατιρική κωμική παράσταση με πρωταγωνιστή τον Volodymyr Zelenskiy ως τον Ουκρανό πρόεδρο.

Ακόμα από το Servant of the People, η σατιρική κωμική παράσταση με πρωταγωνιστή τον Volodymyr Zelenskiy ως τον Ουκρανό πρόεδρο. Φωτογραφία: Kvartal 95

Όλα συνδέονται με την πατρίδα του Zelenskiy στη νότια Ουκρανία , το Kryvyi Rih. Αφού κέρδισε την εξουσία, ο Ζελένσκι έφερε αυτούς τους στενούς συμμάχους στην κυβέρνηση. Ο Μπακάνοφ έγινε επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας SBU της Ουκρανίας. Ο Zelenskiy έκανε τον Serhiy Shefir πρώτο βοηθό του, έναν απλήρωτο ρόλο που περιλαμβάνει τη διαχείριση του καθημερινού προγράμματος του προέδρου. Ένα τέταρτο μέλος αυτής της δεμένης ομάδας, ο Andriy Yakovlev, είναι σκηνοθέτης και παραγωγός του Kvartal 95.

Μια μυστική μεταφορά

Πριν γίνει πρόεδρος, ο Ζελένσκι δήλωσε ορισμένα από τα ιδιωτικά του περιουσιακά στοιχεία. Περιλάμβαναν αυτοκίνητα, ακίνητα και τρεις από τις συνιδιοκτήτες offshore εταιρείες. Το ένα, το Film Heritage, το οποίο κατείχε από κοινού με τη σύζυγό του, Olena, πρώην συγγραφέα του Kvartal 95, είναι εγγεγραμμένο στο Μπελίζ.

Αλλά τα έγγραφα της Pandora δείχνουν περαιτέρω υπεράκτια περιουσιακά στοιχεία που ο Zelenskiy φαίνεται να μην έχει αποκαλύψει. Η Film Heritage είχε μερίδιο 25% στην Davegra, μια κυπριακή εταιρεία χαρτοφυλακίου. Η Davegra με τη σειρά της κατέχει τη Maltex Multicapital Corp, μια άγνωστη στο παρελθόν οντότητα εγγεγραμμένη στον φορολογικό παράδεισο των Βρετανικών Παρθένων Νήσων (BVI). Ο Zelenskiy, οι αδελφοί Shefir και ο Yakovlev κατείχαν μερίδιο 25% στη Maltex.

Στις 13 Μαρτίου 2019, δύο εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο ψηφοφορίας στις εκλογές στην Ουκρανία, ο Ζελένσκι έδωσε το μερίδιό του στο τρίμηνο στη Maltex στον Serhiy Shefir, σύμφωνα με έγγραφα. Δεν είναι σαφές εάν ο Shefir πλήρωσε τον Zelenskiy. Ο Μπακάνοφ ήταν μάρτυρας αυτής της μυστικής μεταφοράς και υπέγραψε τα έγγραφα offshore.

Περίπου έξι εβδομάδες αργότερα, μετά τη συντριπτική νίκη του Zelenskiy, ένας δικηγόρος που ενεργούσε για την ομάδα Kvartal 95 υπέγραψε ένα άλλο έγγραφο. Όριζε ότι η Maltex θα συνέχιζε να καταβάλλει μερίσματα στην κινηματογραφική κληρονομιά του Zelenskiy, παρόλο που δεν κατείχε πλέον κανένα μερίδιο στην εταιρεία.Τα κύρια έσοδα της προέρχονται από τη δραστηριότητα στην Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, σύμφωνα με ένα προφίλ πελατών της Maltex.

Τα έγγραφα της Pandora δεν αναφέρουν εάν καταβλήθηκαν ποτέ μερίσματα ή το μέγεθός τους. Ούτε αποκαλύπτουν πόσες πληρωμές μπορεί να έχουν γίνει. Η σύζυγος του Zelenskiy, Olena, είναι πλέον η δηλωμένη δικαιούχος της Film Heritage, πράγμα που σημαίνει ότι τυχόν πληρωμές από το 2019 θα είχαν εισρεύσει σε αυτήν.

Το βασικό έγγραφο – με ημερομηνία 24 Απριλίου 2019 – λέει ότι η Maltex κατέχει μετοχές σε εταιρείες που παράγουν και διανέμουν τηλεοπτικές ταινίες. Ένας λόγος για τη δημιουργία της Maltex ήταν η «φορολογικά αποδοτική συσσώρευση επιχειρηματικών κερδών». Ένα άλλο, αναφέρει, ήταν η «νομική προστασία». Ο Μπόρις Σέιφιρ είπε ότι ο Μπακάνοφ είχε δημιουργήσει ως επί το πλείστον αυτά τα υπεράκτια «χρηματοοικονομικά σχήματα» προκειμένου να προστατεύσει την εταιρεία από «αρχές και ληστές».

«Μιλώντας ειλικρινά, δεν είμαι έτοιμος να σου απαντήσω. Μπορεί να είμαι ιδιοκτήτης [της Maltex]», είπε ο Shefir στο Οργανωμένο Έργο Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (OCCRP), έναν από τους συνεργάτες των μέσων ενημέρωσης των εφημερίδων Pandora. Είπε ότι προσπαθούσε να αποδεσμευτεί από τα υπεράκτια συμφέροντά του, αλλά είπε ότι αυτή ήταν μια αργή και δύσκολη διαδικασία. Ο Serhiy Shefir, ο Bakanov και ο Yakovlev αρνήθηκαν να σχολιάσουν, όπως και ο δικηγόρος τους.

Πηγή: The Guardian

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s