Ουκρανία: Συνελήφθησαν από την κυβέρνηση Ζελένσκι στελέχη της Κομμουνιστικής Νεολαίας

Συνελήφθησαν από την κυβέρνηση Ζελένσκι στελέχη της Κομμουνιστικής Νεολαίας – Φέρονται να απειλούνται με θάνατο

Συνελήφθησαν από την κυβέρνηση Ζελένσκι στελέχη της Κομμουνιστικής Νεολαίας

Τα δύο στελέχη κατηγορούνται ως «προπαγανδιστές» και πράκτορες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. – Το Κομμουνιστικό Κόμμα και η Κομμουνιστική Νεολαία Ουκρανίας θεωρούνται παράνομες από το 2014.

Ο επικεφαλής της Κομμουνιστικής Νεολαίας του παράνομου Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας Μιχαήλ Κονόνοβιτς, καθώς και ο αδελφός του Αλεξάντερ Κονόνοβιτς συνελήφθησαν από τις ουκρανικές αρχές στο Κίεβο και φέρονται να αντιμετωπίζουν ακόμη και την ποινή του θανάτου.

Σύμφωνα με εκτενές άρθρο της ιστορικής εφημερίδας των ΗΠΑ Peoples World (συνεχίστριας του Daily Worker), η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας κατηγορεί τους δύο νέους ως «προπαγανδιστές» που στόχο έχουν την εσωτερική αποσταθεροποίηση της κατάστασης της χώρας. Οι αρχές τους κατηγορούν ότι ενεργούν ως πράκτορες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. 

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών, οι αδελφοί Κονόνοβιτς έχουν συλληφθεί από το ουκρανικό καθεστώς τις τελευταίες ώρες. «Πιθανό να δολοφονηθούν τις επόμενες ώρες», προειδοποιεί η WFDY. 

Ο Μιχαήλ Κονόνοβιτς είναι ο Γραμματέας της Κομμουνιστικής Νεολαίας, ενώ ο Αλεξάντερ είναι ένας από τους βασικούς ακτιβιστές. H Ομοσπονδία καλεί τις οργανώσεις – μέλη της  σε όλο τον κόσμο να απαιτήσουν την απελευθέρωση των δύο αδελφών, καθώς και την ακύρωση κάθε εντολής εκτέλεσής τους.

Οι αδελφοί Κονόνοβιτς έγιναν γνωστοί στο ευρύ κοινό τελευταία, όταν συμμετείχαν σε διαδήλωση μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο, απαιτώντας να σταματήσει η στρατιωτική επέκτασή του στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2014, όταν εγκαταστάθηκαν οι κυβερνήσεις που ακολούθησαν την εξέγερση «Euro-Maidan», το Κομμμουνιστικό Κόμμα της Ουκρανίας τέθηκε εκτός νόμου, απαγορεύτηκε από τη συμμετοχή στις εκλογές, ενώ στην παρανομία τέθηκε και η Κομμουνιστική Νεολαία.

Σε όλη τη χώρα, η κυβέρνηση εφάρμοσε τον λεγόμενο νόμο της «αποκομμουνιστικοποίσης», σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύονταν όχι μόνο το Κομμουνιστικό Κόμμα, αλλά και τα κομμουνιστικά ονόματα και σύμβολα σε δημόσιους χώρους, υπαγόρευε την καταστροφή σοβιετικών αντιπολεμικών μνημείων και εμπόδιζε την εκμάθηση για οποιοδήποτε θετικό στοιχείο της σοβιετικής περιόδου στα σχολεία. 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s