Δημοσκόπηση – Χαστούκι στον Μητσοτάκη: «ΟΧΙ» στην αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία λένε οι πολίτες

Αντίθετοι με την αποστολή πολεμικού υλικού από τη χώρα μας στην Ουκρανία είναι οι πολίτες σύμφωνα με δημοσκόπηση της Prorata που παρουσιάζει η «Εφ.Συν».

Η συντριπτική πλειοψηφία,  το 61%, τάσσεται υπέρ της αποστολής μόνο ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία. Μόλις το 32% (1 στους 3) δηλώνει σύμφωνο με το να σταλεί στην Ουκρανία «ανθρωπιστική βοήθεια και πολεμικό υλικό». Ενώ στο ερώτημα αν πρέπει να σταλεί «μόνο πολεμικό υλικό», θετικά απάντησε μόλις το 1%.  Ένα ποσοστό 5% τάσσεται κατά της οποιασδήποτε βοήθειας στην Ουκρανία.


Με βάση την πολιτική τοποθέτηση των ερωτηθέντων, υπέρ της ανθρωπιστικής βοήθειας και του πολεμικού υλικού τάσσονται το 73% των υποστηρικτών της Ν.Δ., το 43% του ΚΙΝ.ΑΛΛ. κι ένα 5% εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ερώτημα υπέρ της αποστολής πολεμικού υλικού και μόνο, τα ποσοστά κατανέμονται ως εξής: 2% από πλευράς της Ν.Δ., 4% από πλευράς ΚΙΝ.ΑΛΛ. και 0% από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Υπέρ της ανθρωπιστικής βοήθειας και μόνο τάσσεται το 91% όσων υποστηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, 52% με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και 25% από τη Ν.Δ.

Χαστούκι στον Μητσοτάκη: Οι πολίτες αντίθετοι στην αποστολή πολεμικού υλικου στην Ουκρανία
Χαστούκι στον Μητσοτάκη: Οι πολίτες αντίθετοι στην αποστολή πολεμικού υλικου στην Ουκρανία

Ενδιαφέρον ωστόσο έχουν και τα υπόλοιπα ερωτήματα της έρευνας. Ειδικότερα, στην ερώτηση «ποιος ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία;» το 47% των ερωτηθέντων ρίχνει μερίδιο ευθύνης σε όλους (Ρωσία, Ουκρανία, Ε.Ε., ΗΠΑ). Δεύτερη είναι η Ρωσία με ποσοστό 29%, στην τρίτη θέση οι ΗΠΑ με ποσοστό 17%, ακολουθεί η Ουκρανία με 3% και η Ε.Ε. με ποσοστό 2%. Το εντυπωσιακό σε αυτό το ερώτημα είναι ο διχασμός που επικρατεί ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. καθώς το 55% θεωρεί ότι φταίει η Ρωσία, ενώ το 38% υποστηρίζει ότι έχουν μερίδιο ευθύνης όλοι.

Ταυτόχρονα οι πολίτες εμφανίζονται ανήσυχοι για τις συνέπειες που θα έχει η αποστολή πολεμικού υλικού.  Στην ερώτηση «αν η αποστολή πολεμικού υλικού μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για την Ελλάδα», το 63% απαντάει σίγουρα «ναι ή μάλλον ναι». Στον αντίποδα βρίσκεται ένα ποσοστό της τάξης του 34% που απαντάει «όχι ή μάλλον όχι». Σε επίπεδο ψηφοφόρων οι της Ν.Δ. σε ποσοστό 72% απαντούν «όχι-μάλλον όχι», ενώ το 25% δηλώνει «ναι-μάλλον ναι». Απόλυτα μοιρασμένοι είναι οι ψηφοφόροι του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που σε ποσοστό 49% λένε «ναι-μάλλον ναι» και 48% απαντούν «όχι-μάλλον όχι». Σε επίπεδο ΣΥΡΙΖΑ το 91% απαντά «ναι-μάλλον ναι».

Πανικός στην Κυβέρνηση: Καθηγητές, Διεθνολόγοι, Στρατηγοί και Ναύαρχοι κατά της απόφασης Μητσοτάκη να εμπλακεί η Ελλάδα στον πόλεμο στέλνοντας όπλα στους Ουκρανούς.

Κανέναν από αυτούς δεν τον λες… αντιπολιτευόμενο

Γιάννης Ζουγανέλης: «Γιατί ο Πρωθυπουργός δεν κράτησε ουδέτερη στάση όπως το Ισραήλ;»

Αντιπτέραρχος ε.α. Αθανάσιος Παπανικολάου: «Από τις 37 χώρες του ΝΑΤΟ στείλαν στρατιωτική βοήθεια οι 11 και από τις 27 της ΕΕ οι 8, Έπρεπε να τρέξουμε εμείς πρώτοι;»

Σάββας Καλεντερίδης κατά της αποστολής όπλων: «Η Τουρκία θα κερδίσει 20 δισ από τους Ρώσους Τουρίστες. Η Τουρκία εξάγει, οι δικοί μας αγρότες όχι» Μόνο εμείς έχουμε υποχρεώσεις στην συμμαχία του NATO; Η Τουρκία δεν έχει; «

Ο Στρατηγός ε.α. Γεώργιος Καμπάς και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ «Προβληματισμένος με την αποστολή όπλων από τον Μητσοτάκη. Ισως χρησιμοποιηθεί εναντίον μας από την Τουρκία»

Δρ. Iωάννης Μάζης κατά της αποστολής όπλων στην Ουκρανία από την Ελλάδα «Παρακινδυνευμένη η αποστολή όπλων από την Δυση στην Ουκρανία»

Ο Ναύαρχος ε.α. Βασίλης Πολίτης εναντίον της αποστολής όπλων στην Ουκρανία από την Ελλάδα «Δεν ήταν σωστή απόφαση. Αντί είμαστε μέρος της λύσης, είμαστε μέρος του προβλήματος «

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γρίβας κατά της αποστολής όπλων στην Ουκρανία από την Ελλάδα «Παρακινδυνευμένη η αποστολή όπλων από την Δυση στην Ουκρανία»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s