ΤΩΡΑ Απάντηση Ταγιπ Ερντογάν στον Νίκο Δένδια

Προκλητικός Ερντογάν

Σε δηλώσεις προχώρησε το πρωί της Παρασκευής ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Φυσικά, δεν έλειψε να αναφερθεί στην «εκρηκτική» συνάντηση που είχαν χθες ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, με τον Τούρκο ομόλογό του. Ο Τούρκος πρόεδρος ήταν άκρως προκλητικός, λέγοντας πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έβαλε στην θέση του τον Νίκο Δένδια.

«Δυστυχώς, η συνάντηση μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ πήρε πολύ διαφορετική τροπή», είπε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε, «ο Τσαβούσογλου έδειξε στον Δένδια ποια είναι τα όριά του. Δεν θα μπορούσε να γίνει πιο ήπια».

Ωστόσο ανέφερε ότι παρά το «εκρηκτικό» κλίμα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνάντησης Τσαβούσογλου – Δένδια, οι δύο υπουργοί συζήτησαν και αξιολόγησαν τα στοιχεία.

Δεν παρέλειψε να θέσει το θέμα της τουρκικής μειονότητας, όπως ακριβώς έκανε χθες και ο Τσαβούσογλου, λέγοντας πως «η Ελλάδα ακόμα διορίζει μόνη της τον Μουφτή στην Δυτική Θράκη λες και είναι δημόσιος υπάλληλος ενώ το Πατριαρχείο επιλέγει τους αξιωματούχους του μέσω της Ιεράς Συνόδου».

Η επιτυχία Δένδια ήταν μία τρύπα στο νερό

Είναι άγνωστο ακόμα αν οι πανηγυρισμοι για την σκλήρυνση της ελληνικής στάσης απέναντι στην Τουρκία θα διατηρηθούν  μέχρι τις 27 Απριλίου όταν θα αρχίσει η κρίσιμη Πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό.

Άλλωστε όπως ήδη αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο μας, φαίνεται πως χθες ο Νίκος Δένδιας εγκατέλειψε την Κύπρο μας.

Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά τα δεδομένα:

Στην πρώτη συνεδρίαση του διμερούς Πολιτικού Διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας χθες στην Άγκυρα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου προκάλεσε και πίεσε τον Ν. Δένδια.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επιχείρησε να αντικρούσει τις τουρκικές θέσεις, με τον Τσαβούσογλου να αντεπιτίθεται. Η συνεδρίαση έληξε άκαρπη , με την προφορική συμφωνία των δυο υπουργών, να μην μεταφερθεί η ένταση των συζητήσεων δημοσίως στη συνέντευξη τύπου.

Αυτά υποστηρίζουν όλες οι πληροφορίες που διέρρευσαν

Ο Μ Τσαβούσογλου όμως έσπασε και αυτή τη  συμφωνία και κατονόμασε προκλητικές τουρκικές θέσεις εναντίον της Ελλάδας στη συνέντευξη τύπου, όπως τις τρομοκρατικές οργανώσεις, τον ελληνικό χειρισμό του λαθρομεταναστευτικού θέματος , την «τουρκική Μειονότητά στην Θράκη, την αποστρατιωτικοποίησή των νήσων, τον εναέριο χώρο των 10ων, την Αν Μεσόγειο κλπ.

Επομένως η στάση Τσαβούσογλου οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια τον Έλληνα ΥΠΕΞ σε δημόσια αντίδραση στην τουρκική διπλωματική προκλητικότητα , διαφορετικά θα φαινόταν ότι η ελληνική πλευρά δεν αντιδρά στις τουρκικές αιτιάσεις, άρα τις αποδέχεται πλήρως.

Η εκνευρισμένη απάντηση Δένδια όμως ήταν άστοχη και προσέφερε ακριβώς αυτό που επιθυμεί η Άγκυρα , δηλαδή νομικά και πολιτικά επιχειρήματα υπέρ των θέσεων της σε βάρος της Ελλάδας.

Ο κ Δένδιας , στην προκλητική θέση της Τουρκίας ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζαννης, στρατιωτικοποιώντας τα νησιά Μυτιλήνη, Σάμο, Χίο, Ικαρία, απάντησε επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα εξοπλίζει με στρατό τα νησιά. Υποστήριξε δηλαδή ότι στρατιωτικοποιεί τα νησιά της Συνθήκης της Λωζαννης λόγω τουρκικής απειλής:

«Αποστρατικοποίηση των νησιών. Γιατί υπάρχει στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάπου. Ο στρατός κοστίζει χρήματα. Δεν θέλουμε να χαλάμε χρήματα χωρίς λόγο. Υπάρχει κανείς να ισχυρίζεται αυτή τη στιγμή ότι δεν υπάρχει στρατιωτική απειλή και αποβατική δύναμη απέναντι από τα νησιά; Εάν δεν υπάρχει, είναι καλό να μας το πουν.»

Άρα προσέφερε νομικό και πολιτικό επιχείρημα στην Άγκυρα να εδραιώσει την κατηγορία της ελληνικής παραβίασης της Συνθήκης της Λωζάννης. Μήπως λοιπόν ήταν μία τουρκική παγίδα στην οποία έπεσε ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ;

Ο κ Δένδιας με τη θέση αυτή αποδέχθηκε παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης για λόγους άμυνας, γεγονός που είναι σε βάρος της Ελλάδας δεδομένου , ότι η Συνθήκη της Λωζάννης απαγορεύει μόνον ναυτικές βάσεις και οχυρωματικά έργα στις νήσους ( άρθρο 13)

Ο κ Δένδιας όμως απέφυγε να αναφερθεί για να προασπίσει τα ελληνικά συμφέροντα και σε ένα άλλο συντριπτικό σε βάρος της Τουρκίας σημείο του ίδιου άρθρου 13 της Λωζάννης , που απαγορεύει στα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη ΝΑ ΥΠΕΡΙΠΤΑΝΤΑΙ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΝΗΣΙΩΝ.

Επίσης ξέχασε για το ίδιο θέμα των παραβιάσεων να αναφερθεί στο άρθρο 3 Σύμβασης Σικάγο, που απαγορεύει στα τουρκικά αεροσκάφη να πετούν στην κυριαρχία άλλης χώρας – συγκεκριμένα Ελλάδας και των συγκεκριμένων νήσων αυτών- εκτός της περίπτωσης που αποδεχθούμε ότι δεν είναι ελληνικά.

Ομοίως άστοχη ήταν και η απάντηση Δένδια στην αντίδραση της Τουρκίας για τα 10νμ εθνικού εναερίου χώρου. Ο υπουργός ανέφερε μεν ότι το σχετικό ελληνικό προεδρικό διάταγμα εφαρμόζεται από το 1931, αλλά απέφυγε να αναφερθεί στη Σύμβαση του Σικάγο 1945 και στο Σύμβαση- Δίκαιο της Θάλασσας ,οι οποίες το 1947 και 1996 κυρωθήκαν από τη Βουλή με νόμο και που, δυστυχώς, ορίζουν ότι κάθε χώρα ασκεί πλήρη και αποκλειστική κυριαρχία στο έδαφος και στα χωρικά ύδατα και στον υπερκείμενο εναέριο χώρο…

 

Η χθεσινή συνέντευξη τύπου στην Άγκυρα έριξε προς στιγμήν στα βράχια την πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας σε βάρος των εθνικών συμφερόντων, ο ΥΠΕΞ που ακολουθεί η κυβέρνηση από το 2019 και κυρίως μετα την συνάντηση στο Βερολίνο τον Αύγουστο 2020 των απεσταλμένων Σουρανη – Καλίν.

Προετοιμασμένη ή όχι, συννενοημένη ή όχι, η έκρηξη Δένδια στην Άγκυρα ανάγκασε σε λιγότερο από εικοσιτετράωρο την κυβέρνηση, ( με διευκρινιστικές διαρροές από το Μαξίμου προς τα ΜΜΕ) , σε στιγμιαίους «πανηγυρισμούς» για την σθεναρή στάση Δένδια απέναντι στον Τσαβούσογλου.

Στην πραγματικότητα όμως οι επίσημες διατυπώσεις Δένδια στην συνέντευξη τύπου στην Άγκυρα κατόρθωσαν να μετατρέψουν την Ελλάδα από κατήγορο της Τουρκίας σε κατηγορούμενη και μάλιστα με αποδοχή εγκλήματος . Και τούτο διότι αντί να κατηγορήσει ευθέως την Άγκυρα ότι αυτή παραβιάζει καθημερινώς επί δεκαετίες τη Συνθήκη της Λωζάννης με τις τουρκικές υπερτάσεις, αποδέχθηκε ψευδώς ότι η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά , δηλαδή παραβιάζει (και πάλι ψευδώς) τη Συνθήκη της Λωζαννης και έτσι έγινε από κατήγορος, κατηγορούμενη.

Είναι άγνωστο ακόμα αν οι πανηγυρισμού για την σκλήρυνση της ελληνικής στάσης απέναντι στην Τουρκία θα διατηρηθεί μέχρι τις 27 Απριλίου όταν θα αρχίσει η κρίσιμη Πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό.

Όπως είναι άγνωστο ακόμα πως θα χειριστεί η κυβέρνηση την πρόσκληση του Τ Ερντογαν προς τον Κ Μητσοτάκη μέσω Δένδια να «τα βρουν οι δυο» και να μοιράσουν Καζάν – καζάν (μισά μισά) , έτσι ώστε να καταστεί επιτυχής μια μελλοντική Συνάντηση Κορυφής.

Είναι η δεύτερη επίσημη απόπειρα Ερντογάν να αποσπάσει από την Αθήνα Συμφωνία καζάν -, καθ’ όσον η πρώτη απόρριψη της πρότασης του καζάν- καζάυ είχε έρθει από τον Α Σαμαρά, ως πρωθυπουργού κατά την επίσκεψη του στην Άγκυρα το2013.

Ας δούμε το παρασκήνιο και όλα τα γεγονότα που κανείς δεν λέει γύρω από τη χθεσινή συνάντηση στην Άγκυρα.

Να ξεκινήσουμε υπενθυμίζοντας τη συνάντηση Δένδια – Πάιατ. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις και περιφερειακά θέματα, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter. Η συνάντηση έγινε στις 13/4/2021 παραμονή της μετάβασης Δένδια στην Άγκυρα.

 

Είναι άποψή μας πως ο Δένδιας πήρε την άδεια των Αμερικανών να κινηθεί εντός ενός εγκεκριμένου (από ΗΠΑ) πλαισίου. Το κρατάμε αυτό.

Φαίνεται επίσης πως υπήρξε συνεννόηση – άδεια με τον πρώην Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλη ο οποίος είχε αρχίσει να εκφράζει δημόσια τη δυσαρέσκειά του για την …. ‘σημιτική’ πολιτική στα Εθνικά Θέματα.

 

Οπως κι ο Δένδιας έτσι κι ο Καραμανλής είχε πάρει στο παρελθόν άδεια για επικοινωνικά κόλπα κατά της Τουρκίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι ΗΠΑ θέλουν να πιέσουν την Τουρκία για το θέμα της Ουκρανίας. Θέλουν να λάβει η Τουρκία ξεκάθαρα ΝΑΤΟική θέση. Πιέζουν μέσω της Ελλάδας λοιπόν την Άγκυρα.

Η συνάντηση των δύο ανδρών ξεκίνησε με ελπίδες για βελτιωμένες σχέσεις, αλλά γρήγορα κατέληξε σε οξείες κατηγορίες και από τις δύο πλευρές σημείωσε μεταξύ άλλων το Reuters. Η ταχύτητα με την οποία το Reuters έγραψε τα όσα γινόντουσαν (πίσω από τις κλειστές πόρτες) στην Άγκυρα δείχνει πως κάποιος μιλούσε, προφανώς για να δημιουργηθεί συγκεκριμένο κλίμα.

Γιατί όλα αυτά

Φαίνεται πως η στήριξη των ΗΠΑ, προς την Ελλάδα έχει ως απαραίτητη θυσία (από ελληνικής πλευράς) την αγορά των γαλλικών φρεγατών.  Φαίνεται πως οι ΗΠΑ απαίτησαν η επικοινωνιακή στήριξή τους στο Νίκο Δένδια να έχει ως αντάλλαγμα την αγορά των φρεγατών ΜΜSC.

Παράλληλα ξεφεύγοντας από το σημιτικό-γερμανικό, ενδοτικό τρόπο συμπεριφοράς απομακρύνεται και το ενδεχόμενο αγοράς γερμανικών φρεγατών ΜΕΚΟ. Nα τονίσουμε εδώ πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε γερμανική γραμμή (γραμμή Σημίτη) στα ελληνοτουρκικά, σε αντίθεση με το Νίκο Δένδια που βρίσκεται σε γραμμή αμερικανική. Άλλωστε είναι γνωστό πως Μητσοτάκης και Δένδιας δν έχουν καλές σχέσεις και σε προσωπικό επίπεδο.

Όλα αυτά καταλήγουν στο εξής συμπερασμα:

α) οι Αμερικανοί εξασφάλισαν την αγορά των φρεγατών τους από την Ελλάδα

β) η επικοινωνία πετυχαίνει σε αφελείς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Κάνουμε τον “ψευτονταη” στην Τουρκία για να συσπειρωθούν βουλευτές και ψηφοφόροι ενόψει των πρωτοκόλλων των Σκοπίων και της υπαναχώρησηςστο όνομα Μακεδονία

γ) οι ελληνικές θέσεις για την Κύπρο ποιες είναι ; Ακούστηκε τίποτα για την Πενταμερή; Εκτός κι αν επισήμως δεχόμαστε τη διζωνική λύση που οδηγεί σε δύο κράτη

δ) για Ίμβρο και Τένεδο ακούστηκε κάτι; Γενοκτονία Ποντίων; Έλληνες της Κωνσταντινούπολης που εκδιώχθηκαν;

 

ε) Νίκος Δένδιας: «Ο ίδιος ο ΠΘ Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για την λειτουργία μουσουλμανικού τεμένους που θα ανοίξει αμέσως μετά την πανδημία» – Όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό, τη στιγμή που η Αγία Σοφία έχει γίνει Τζαμί

Kατακλείδα

Καλό το επικοινωνιακό σόου αλλά πρέπει να υπάρχει ουσία.

Όταν θα ανοίξει Τζαμί στην Αθήνα, η Ελλάδα θα εμπλακεί στην Ουκρανία (κατά της Ρωσίας), όταν θα αγοράσουμε αμερικανικές φρεγάτες και ΤΕΛΙΚΑ οι ΗΠΑ ΘΑ ΜΑΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ διότι οι Τούρκοι γύρισαν στο ΝΑΤΟ…

να δούμε τότε τι θα λέει η ΝΔ

Η Ελληνική Λύση για την συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου

Δελτίο Τύπου της Ελληνικής Λύσης για την συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου

Καλά τα όσα είπε ο κύριος Δένδιας κατά τις χθεσινές κοινές δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογο του. Το πρόβλημα είναι σε αυτά που δεν είπε.

Για ακόμα μια φορά η Ελλάδα εμφανίστηκε να συζητά τις διεκδικήσεις των άλλων, χωρίς να διεκδικεί! Κουβέντα για την Ίμβρο, κουβέντα για την αναγνώριση των γενοκτονιών του Πόντου και της Ιωνίας, κουβέντα για τις αποζημιώσεις των διωχθέντων Ελλήνων από την Κωσταντινούπολη.

Το χειρότερο όμως όλων, την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα «καλά λόγια» που είπε ο κ. Δένδιας, οι τούρκοι απαντούν με «έργα» και το Barbaros μαζί με τουρκικό πολεμικό να αλωνίζει ανενόχλητο στην καρδιά του Αιγαίου. Με τα «λόγια» λοιπόν δεν υπερασπίζεις την εθνική κυριαρχία, όσο καλά και αν είναι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s