ΑΝΑΥΔΟΙ & ΕΚΠΛΗΚΤΟΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ….

ΟΤΑΝ οι ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ είχαν ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ οι ΑΛΛΟΙ ούτε ΓΝΩΡΙΖΑΝ την ΣΗΜΑΣΙΑ τους

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Άναυδοι έμειναν οι Τούρκοι όταν στις αρχαιολογικές ανασκαφές που διεξάγουν στην περιοχή Küçükçekmece και στην τοποθεσία Göl Havzası, βρέθηκαν προς ενός οργανωμένου βυζαντινού φαρμακείου που περιείχε πολλούς αμφορείς και δοχεία με σπάνια φάρμακα της εποχής, την ίδια περίοδο που στην Ευρώπη οι άνθρωποι πέθαιναν σαν τα σπουργίτια από τις διάφορες επιδημίες και ο πολιτισμός τους ήταν ακόμα ο πολιτισμός της τρώγλης.

Συγκριμένα στις ανασκαφές που διεξάγει το αρχαιολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστήμιου Kocaeli της Κωνσταντινούπολης, ανασκαφές που άρχισαν από το 2007 και μετά από μια μικρή διακοπή συνεχιστήκαν το 2009, βρέθηκαν αυτές τις μέρες εκατοντάδες φαρμακευτικά δοχεία σε μια σπάνια ανακάλυψη που δείχνει για άλλη μια φορά το μεγάλο πολιτιστικό – ιατρικό επίπεδο του Βυζαντίου.

Όπως αναφέρεται, ανακάλυψαν ένα οργανωμένο βυζαντινό φαρμακείο που πρέπει να είχε δημιουργηθεί την περίοδο 620 με 640 μ Χ, όταν την Κωνσταντινούπολη πολιορκούσαν τότε οι Αβάροι και οι Βούλγαροι και ο βυζαντινός στρατός και υπήρχαν αυξημένες ιατρικό-φαρμακευτικές ανάγκες.

Ο ίδιος ο καθηγητής του Αρχαιολογικού τμήματος, Sengül Aydıngün, ομολόγησε ότι έχει μείνει έκπληκτος από την οργανωμένη σειρά των αμφορέων που περιείχαν σπάνια φάρμακα της εποχής, τα οποία και σήμερα αναδίδουν χαρακτηριστικές οσμές για πολλά προβλήματα υγείας και που δείχνουν το πολύ ανώτερο επίπεδο της ιατρικής περίθαλψης που παρείχε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τούρκου καθηγητή, έχουν μέχρι τώρα ανακαλυφθεί και συλλεχτεί περί τα 7000 δοχεία με φάρμακα, γεγονός που δείχνει ότι επρόκειτο για ένα από τα μεγαλύτερα φαρμακεία της εποχής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι έρευνες, όπως αναφέρουν οι Τούρκοι, θα συνεχιστούν καθώς υπάρχει προσδοκία; για περισσότερες ανακαλύψεις στην περιοχή όπου ανέτειλε για άλλη μια φορά το μεγαλείο του Βυζαντίου, δηλαδή της μεγάλης Ανατολικής Ρωμαίικης Αυτοκρατορίας.

Σκεφτείτε την Ρωμιοσύνη του τότε και τον… Νεοελληνισμό του σήμερα!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
nikosxeiladakis.gr

5 σκέψεις σχετικά με το “ΑΝΑΥΔΟΙ & ΕΚΠΛΗΚΤΟΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ….

  1. Tα βυζαντινά και αρχαία ελληνικά ιατρικά βιβλία που έκλεψαν οι Ναζί επί γερμανικής κατοχής από την Εθνική Βιβλιοθήκη Αθηνών και ανέπτυξαν την φαρμακοβιομηχανία τους γιατί δεν τα διεκδικεί κανείς;

    Μου αρέσει!

  2. 1) ΑΜΦΙΑΡΕΙΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΕΝΤΡΑ ΟΝΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ (ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥ ΓΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΙΤΙΩΝ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΝΟΣΟ) και ας λενε αλλοι για τον εβραιο φροιντ και την συγχρονη ψυχαναλυση. 2)ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΑ :ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΘΑΡΜΩΝ (ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΘΑΡΟ ΣΩΜΑ – ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΨΥΧΗ ) -ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΖΩΗΣ – ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ -ΜΕΛΕΤΗΣ -ΟΝΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ- ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ … 3)ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΜΑΛΑΞΕΙΣ( μασαζ το λενε καποιοι) 4)ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ! ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΑ ΛΙΘΙΚΑ ΤΟΥ ΟΡΦΕΑ!!!!!!!!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s