57η επέτειος Κυπριακής Ανεξαρτησίας: Τα μηνύματα Πούτιν και Τραμπ – Το ισχυρό ελληνικό μήνυμα


Τι ανέφεραν οι ηγέτες Ρωσίας και ΗΠΑ στον Νίκο Αναστασιάδη και το ισχυρό ελληνικό μήνυμα δια μέσου του Προκόπη Παυλόπουλου: «Η Ελλάδα ουδέποτε θα αποδεχθεί ως τετελεσμένο τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο».

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα από Πούτιν σε Αναστασιάδη για 1η Οκτωβρίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης έλαβε συγχαρητήριο μήνυμα από τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλάντιμιρ Πούτιν με την ευκαιρία της 57ης επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο μήνυμα του ο Πρόεδρος Πούτιν ανέφερε τα ακόλουθα:

«Εκφράζω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια με την ευκαιρία της Εθνικής Εορτής-τη Μέρα Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου, που βασίζονται σε παραδοσιακή φιλία και πνευματική εγγύτητα, αναπτύσσονται κατά τρόπο εποικοδομητικό. Ελπίζω ότι οι επικείμενες διαπραγματεύσεις στη Μόσχα θα προωθήσουν περαιτέρω την ενίσχυση του διμερούς πολιτικού διαλόγου και την παραγωγική μας συνεργασία σε διάφορους τομείς.

Θα ήθελα, επίσης, να επαναβεβαιώσω τη συνεπή πολιτική της Ρωσίας για τη στήριξη των προσπαθειών της ηγεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας να πετύχει μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, προς όφελος ολόκληρου του πληθυσμού στο νησί.

Εύχομαι καλή υγεία, επιτυχία και ευημερία στον λαό της Κύπρου».

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα από Τραμπ σε Αναστασιάδη για 1η Οκτωβρίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έλαβε συγχαρητήριο τηλεγράφημα και από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με την ευκαιρία της επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο μήνυμα του ο Πρόεδρος Τραμπ ανέφερε τα εξής:

«Εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής εκφράζω τις καλύτερες ευχές προς τον λαό της Κυπριακής Δημοκρατίας για την 57η επέτειο της Ανεξαρτησίας του κράτους σας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία υπήρξε ανέκαθεν ένας σημαντικός εταίρος για τις ΗΠΑ. Οι κοινές μας αξίες για δημοκρατία και ελευθερία έχουν υπηρετήσει ως βάση για μια ισχυρή και πολύτιμη διμερή σχέση. Μαζί έχουμε προωθήσει την ειρήνη και την περιφερειακή σταθερότητα, ενώ διευρύνουμε τους επιχειρηματικούς και πολιτιστικούς μας δεσμούς.

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία στις προσπάθειες της να επανενώσει το νησί σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Σε αυτή τη σημαντική μέρα ευχόμαστε σε όλους τους Κύπριους ένα ειρηνικό και ευήμερο έτος».

Το μήνυμα του Προκόπη Παυλόπουλου στην Κύπρο

Ο Νίκος Αναστασιάδης έλαβε συγχαρητήριο μήνυμα από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο με την ευκαιρία της επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο μήνυμα του ο Πρόεδρος Παυλόπουλος ανέφερε τα ακόλουθα:

«Με την ευκαιρία του εορτασμού της 57ης επετείου ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεχθείτε, παρακαλώ, εκ μέρους του λαού της Ελλάδος και εμού προσωπικώς, θερμότατες ευχές για ελευθερία, ασφάλεια, πρόοδο και ευημερία της Κύπρου και όλων των Κυπρίων.

Ο σεβασμός και η υπεράσπιση της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά ακρογωνιαίο λίθο και κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Η Ελλάδα θα συνεχίσει με όλες τις δυνάμεις της να συνδράμει τον ειρηνικό κυπριακό αγώνα για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επίτευξη συνολικής, βιώσιμης και δίκαιης συμφωνίας λύσης του Κυπριακού.

Οι σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών αποτελούν τη βάση της επιδιωκόμενης λύσης, η οποία θα πρέπει να διασφαλίζει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια και η οποία δεν νοείται χωρίς την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Καίτοι, τον περασμένο Ιούλιο, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας δεν επιτεύχθηκε λύση στη Διεθνή Διάσκεψη για την Κύπρο στην Ελβετία, η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος είναι έτοιμη για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, με ουσιαστική και αποφασιστική συμμετοχή της ΕΕ και με στόχο να γίνει η επανενωμένη Κύπρος ένα κανονικό κράτος, πλήρως κυρίαρχο, ανεξάρτητο και εδαφικά ακέραιο, χωρίς ξένα στρατεύματα κατοχής και χωρίς αναχρονιστικά επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Σε κάθε περίπτωση, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα ουδέποτε θα αποδεχθεί ως τετελεσμένο τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s