ΣΠΑΝΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ…..

ΠΩΣ Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ ΜΩΑΜΕΘ ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΤΟΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Μια σπάνια επιστολή ντοκουμέντο από τον ιδρυτή του Ισλάμ, Μωάμεθ, προς τον αυτοκράτορα Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Βυζάντιο), Ηράκλειο, με σαφή απειλητικό ύφος έφερε πρόσφατα στο φως ο τουρκικός τύπος.

Η επιστολή αυτή που για πρώτη φορά γίνεται ευρέως γνωστή, έχει μεγάλη ιστορική αξία όπως αναφέρεται και περιγράφει ουσιαστικά την πρώτη επαφή του Ισλάμ με τον χριστιανισμό, ενώ χαρακτηρίζεται από ένα απειλητικό ύφος ότι αν δεν δεχτούν οι χριστιανοί να γίνουν μουσουλμάνοι, τότε τους περιμένουν μεγάλες συμφορές.

Όπως αναφέρεται, η επιστολή αυτή που σήμερα αναζητείται το πρότυπο της, γράφτηκε αφού είχε επικρατήσει το Ισλάμ σε όλη την αραβική χερσόνησο και άρχιζε την μεγάλη του εξόρμηση προς βορά, ανατολή και δύση. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, η επιστολή αυτή του Μωάμεθ επιδόθηκε το έτος 628 μ Χ. από τον πρέσβη του Μωάμεθ Diheytül Kalbi προς τον αυτοκράτορα Ηράκλειο στην Κωνσταντινούπολη.

Το περιεχόμενο της επιστολής είναι χαρακτηριστικό. Ο Μωάμεθ αφού κάνει γνωστό στον αυτοκράτορα Ηράκλειο την ίδρυση της νέας θρησκείας και την μοναδικότητα του Αλλάχ που ο ίδιος πρεσβεύει, τον προτρέπει το δυνατόν συντομότερο να γίνει μουσουλμάνος αυτός και οι υπήκοοι της αυτοκρατορίας του. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, αν δηλαδή ο αυτοκράτορας Ηράκλειος δεν υπακούσει στις προτροπές του ιδρυτή της νέας θρησκείας, τότε θα το μετανιώσει και μεγάλες συμφορές θα επέλθουν στην αυτοκρατορία του.

Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος απάντησε στην επιστολή αυτή του Μωάμεθ όπου του αναφέρει με σαφήνεια ότι δεν υπάρχει άλλο ιερό βιβλίο εκτός από τα Ευαγγέλια τα οποία παρουσίασαν τον γιο της Μαρίας, τον Ιησού, σαν τον Θεάνθρωπο και Σωτήρα της ανθρωπότητας. Στην επιστολή του ο Ηράκλειος αναφέρει ότι ρώτησε τους ανθρώπους του αλλά κανένας δεν δέχτηκε να συζητήσει για την πιθανή αποδοχή της νέας θρησκείας. Τέλος εύχεται στον Μωάμεθ να υπάρξει συνεργασία μεταξύ τους.

Να σημειωθεί ότι την ίδια περίοδο εστάλει και μια άλλη επιστολή στον βασιλιά της Περσίας, Χοσρόη τον δεύτερο, προτρέποντας και εκείνο να ασπαστεί το Ισλάμ ειδεμή θα βρει την τιμωρία του Θεού. Η κατάλυση της περσικής αυτοκρατορίας από τους Άραβες 23 χρόνια μετά, το 651 μΧ, θεωρήθηκε σαν εκπλήρωση της προφητείας του Μωάμεθ γιατί οι Πέρσες αρνήθηκαν την μόνη αληθινή θρησκεία.

Το ενδιαφέρων είναι πως το πρότυπο της επιστολής του Μωάμεθ προς τον αυτοκράτορα Ηράκλειο, όπως υποστηρίζουν Τούρκοι ιστορικοί και ειδικοί ερευνητές, όπως ο Üstat Radi Dikici, πρέπει να βρίσκεται κρυμμένο κάπου στο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης και εκεί θα πρέπει να αναζητηθεί.

Η απάντηση του αυτοκράτορα Ηράκλειου, που σημειωτέον ήταν ο πρώτος καθαρά ελληνιστής αυτοκράτορας της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας προς τον Μωάμεθ και η οποία καταγράφεται μαζί με την επιστολή του Μωάμεθ, δείχνει την σταθερή πιστή του αυτοκράτορα στον Ιησού Χριστό και στην χριστιανική Αποκάλυψη και την σαφή απόρριψη της νέας θρησκείας.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
nikosxeiladakis.gr

4 σκέψεις σχετικά με το “ΣΠΑΝΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ…..

  1. Τουρκικά παραμύθια που αναπαράγεται. Σιγά μην έχουν επιστολή του Μωάμεθ. Αφού το και κοράνι δεν είναι παρά συρραφή ιστοριών και μυθευματων που δεν έχουν γραφτεί απ τον Μωάμεθ αλλά από άλλους.Δεν θα περιέχονταν και αυτή η επιστολή μεσα; Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι Ο Όμηρος λέγονταν Ομάρ και ήταν Τούρκος. ….

    Μου αρέσει!

  2. ΑΡΕΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΑΧΑΡΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ . ΑΥΤΑ ΠΙΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ . ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΟΥ ΚΑΘΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΣΤΗΝ ΟΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΥΜΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΘΕΙ ΕΚΕΙ. Α Ρ Α Γ Ε ΤΙ ΜΕΘΟΔΕΥΟΥΝ;;;;;; ΕΚΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΟΥΜΙ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ !!!

    Μου αρέσει!

  3. Ἱστορικὰ ἀναφέρονται αὐτὲς οἱ δυὸ ἐπιστολὲς τοῦ Μωχαμέτη ἡ μία στὸν Ἡράκλειο καὶ ἡ ἄλλη στὸν Βασιλιὰ τῆς Αἰθιοπίας. Ἀλλὰ οἱ τοῦρκοι εἶναι γνωστοὶ ἀπατεῶνες μὲ τέτοια.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s