14η Σεπτεμβρίου: Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μ. Ασίας


Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, τιμάται με εκδηλώσεις μνήμης κάθε χρόνο με επίκεντρο την 14η Σεπτεμβρίου.

Το 1998 η Ελληνική Βουλή αποφάσισε με νόμο να αποδώσει την τιμή που πρέπει στην θυσία και το μαρτύριο που πέρασαν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας.

Ο νόμος ψηφίστηκε στις 24 Σεπτεμβρίου του 1998 με τίτλο: «Καθιέρωση της 14ης Σεπτεμβρίου ως ημέρας εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικρός Ασίας από το Τουρκικό Κράτος».

Στην Αθήνα έχουν προγραμματιστεί μια σειρά απο εκδηλώσεις από τα Μικρασιατικά σωματεία που δεν ξεχνούν την θυσία των Ελλήνων.

http://opsehellas.gr/archives/940

Στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 11:00 πμ τιμώντας την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση.

14 Σεπτεμβρίου 1922
Ημέρα αποφράδα για τον Ελληνισμό, ημέρα κατά την οποία έπεσε η αυλαία της τρισχιλιετούς συνεχούς και οργανωμένης Ελληνικής παρουσίας στη γη της Μικράς Ασίας.
(mikrasiatis.gr)

Θα ακολουθήσει δέηση στο μνημείο του Εθνο-ιερομάρτυρα Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης (κατάθεση στεφάνου από τον πρόεδρο της ΟΠΣΕ) και κατάθεση στεφάνων των Μικρασιατικών Σωματείων στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017 στις 11:00 πμ στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών (Δημ.Σούτσου 46 Αθήνα) Ημερίδα ΟΠΣΕ με Θέμα:

Το Μουσείο των Ελλήνων της Καθ΄Ημάς Ανατολής στα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Επίσης θα τελεστούν και άλλες εκδηλώσεις, ο Σύλλογος Μικρασιατών Αιγάλεω «Νέες Κυδωνίες» θα τελέσει το ετήσιο μνημόσυνο των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής, που θα γίνει την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου στις 9.00 το πρωί στον Ιερό Ναό Υψώσεως Τιμίου Σταυρού (πλ. Εσταυρωμένου).

Στην Καλαμαριά οι τραγικές μνήμες της μικρασιατικής καταστροφής ξύπνησαν για 16η συνεχή χρονιά στην εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προσφύγων Μικρασιατών νέας Κρήνης, την περασμένη Κυριακή, στην Παραλία της Νέας Κρήνης.

Οι διοργανωτές επισήμαναν την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης ως ισχυρό εφόδιο για το μέλλον.

armynow.net

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s