Die Welt: Ελληνικό "ναι" στις οικονομικές συμφωνίες του Brexit μόνο με επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα!


ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

Στην υπόθεση των «Ελγινείων», των Μαρμάρων του Παρθενώνα που εκλάπησαν από τον λόρδο Έλγιν από την Ακρόπολη και βρίσκονται εδώ και σχεδόν δύο αιώνες στη Βρετανία αναφέρεται εκτενές άρθρο της γερμανικής Die Welt, το οποίο συνδέει το Brexit με το ζήτημα της επιστροφής τους στην Ελλάδα.

Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του Αλέξη Μανθέακη, του προέδρου της Διεθνούς Επιτροπής Δράσης για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, ο οποίος είναι γνωστός από τις σχέσεις που είχε κατά το παρελθόν με τον πατέρα της Αθηνάς Ωνάση, τον Τιερί Ρουσέλ.

Ο Μανθεάκης εδώ και καιρό, σύμφωνα με το γερμανικό δημοσίευμα, ηγείται μιας οργάνωσης που αριθμεί 185.000 υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο και έχει εργαστεί για χρόνια για να διασφαλίσει ότι τα επονομαζόμενα Ελγίνεια μάρμαρα που παραμένουν στο Λονδίνο, θα επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Ο ίδιος υπογραμμίζει πως στην περίπτωση της Βρετανίας, θα πρέπει να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα οι κανόνες της ΕΕ, για να καταστεί εφικτό το Brexit. Αυτό συνεπάγεται πως η σχετική απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από κάθε εθνικό κοινοβούλιο στην Ευρώπη των 27 και άρα και της Ελλάδας.

Ο Μανθεάκης επιμένει πως «οι Βρετανοί χρειάζονται την έγκριση του ελληνικού κοινοβουλίου για οτιδήποτε θελήσουν» και επομένως η χώρα μας θα μπορούσε να ζητήσει ως αντάλλαγμα την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Die Welt, «οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά, ότι χωρίς την έγκρισή τους, μπορεί μεν η Μεγάλη Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο, μια επακόλουθη οικονομική συμφωνία θα μπορέσει να υπάρξει μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των Ελλήνων».

Βρετανοί: Δεν σας τα δίνουμε λόγω… νέφους

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα πάντα με τη γερμανική εφημερίδα, «η βρετανική κυβέρνηση επικαλείται τις καλύτερες συνθήκες του Λονδίνου, ως αιτία παραμονής των μαρμάρων στην αγγλική πρωτεύουσα. Το αθηναϊκό νέφος καταστρέφει τις εύθραυστες αρχαιότητες είναι ένα επιχείρημα που έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον».

Και συνεχίζει ο συντάκτης του άρθρου: «Παράλληλα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με τη νομιμότητα της αρχικής μεταφοράς στο Λονδίνο ούτως ή άλλως. Και ο λόγος είναι ότι ο λόρδος Έλγιν είχε πράγματι γραπτή άδεια των Τούρκων για να αφαιρέσει αντικείμενα από την Ακρόπολη. Ωστόσο, η τότε άδεια έκανε λόγο μόνο για “μερικές πέτρες” και όχι για μάρμαρα βάρους 220 τόνων, όπως αναφέρει η ελληνική πλευρά».

Όπως αναφέρει η Die Welt, «στην περίπτωση που το Brexit διασφαλίσει ότι οι θησαυροί της Αρχαίας Ελλάδας θα βρουν ξανά το δρόμο τους πίσω στην Αθήνα, όπου ανήκουν, τότε αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας θα κλείσει. Αλλά το Βρετανικό Μουσείο καθώς και οι διαρκείς αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας δεν έχουν πείσει για κάτι τέτοιο. Όλες οι βρετανικές κυβερνήσεις πεισματικά έχουν αρνηθεί την απαίτηση για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα».

Ο ρόλος του Μπόρις Τζόνσον

Κατά τον αρθρογράφο της γερμανικής εφημερίδας, «ακόμα και όταν το 2014, ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός, Τζόρτζ Κλούνεϊ κατά τη διάρκεια προώθησης της ταινίας του “Monuments Men” (που αφορούσε σε κλοπή πολιτιστική κληρονομιάς) προκάλεσε την οργή του τότε δημάρχου Λονδίνου, μιλώντας για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, τίποτα δεν άλλαξε. “Η επιστροφή θα ήταν πιθανόν μία σωστή απόφαση”, είχε πει ο Κλούνεϊ. Κάτι που δεν άρεσε καθόλου στον τότε δήμαρχο Λονδίνου, ο οποίος δεν ήταν άλλος από τον σημερινό υπουργό Εξωτερικό, Μπόρις Τζόνσον.

Τώρα ο Τζόνσον καλείται και πάλι να υπερασπιστεί τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Αυτή τη φορά, όμως, όχι μόνο απέναντι στις απαιτήσεις μίας ταινίας αλλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ».

newsbomb

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s