ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ !! «ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ… ΕΚΑΨΑΝ ΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ ΤΟ 1922»!!!!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Καθώς πλησιάζουμε για άλλη μια φορά την τραγική επέτειο της μικρασιατικής καταστροφής και της σφαγής της Σμύρνης ας δούμε πως η τουρκική προπαγάνδα πάει να τεκμηριώσει την ανιστόρητη άποψη ότι την Σμύρνη την δεν την έκαψαν οι Τούρκοι αλλά… Έλληνες και Αρμένιοι.

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2012 κυκλοφόρησε στην Τουρκία το νέο τεύχος του ιστορικού περιοδικού, «Derin Tarih», όπου παρουσιάζετε μια καινούργια άποψη για την πυρπόληση της Σμύρνης. Η άποψη αυτή διαφημίστηκε και με ανάλογα άρθρα προβολής σε πολλές τουρκικές εφημερίδες όπως η Yeni Şafak και η Radikal.

Σύμφωνα λοιπόν με την Τουρκάλα συγγραφέα του μεγάλου αφιερώματος για την καταστροφή της Σμύρνης, η μεγάλη πυρκαγιά άρχισε συγχρόνως σε πολλά σημεία στις 13 Σεπτεμβρίου και μόνο μετά από δυο μέρες τέθηκε μερικώς υπό έλεγχο αφού είχε κάψει μεγάλο μέρος της ελληνικής συνοικίας καθώς και μεγάλα τμήματα της αρμενικής.

Η φωτιά όμως εν μέρει συνεχίζονταν μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνοντας το έργο της. Η Ayşe Hür, η Τουρκάλα συγγραφέας του αφιερώματος, αφού απέκλεισε κάθε πιθανότητα να έκαψαν την Σμύρνη οι Τούρκοι και αφού αναρωτιέται σαν σοβαρή εκδοχή να… την έκαψαν οι ίδιοι οι Έλληνες για να πάρουν εκδίκηση για την ήττα τους στο μέτωπο, τελικά καταλήγει στο «ιστορικό» της συμπέρασμα ότι την Σμύρνη μάλλον την έκαψαν Αρμένιοι Τσέτες, δηλαδή Αρμένιοι οπλισμένοι ληστές. Για να στηρίξει δε την άποψη αυτή, παραθέτει τις μαρτυρίες των γνωστών, Nureddin Paşa, ο οποίος όπως είναι γνωστό παρέδωσε τον μητροπολίτη Χρυσόστομο στον όχλο για να τον λυντσάρει, καθώς και την μαρτυρία της Halide Edip Hanım, την τότε σύντροφο του Μουσταφά Κεμάλ, καθώς και του Yusuf Kemal, τότε υπουργού εξωτερικών του Μουσταφά Κεμάλ.

Αλλά το εκπληκτικό είναι πως αφού παραθέτει όλες αυτές τις υποτιθέμενες μαρτυρίες που αποδείκνυαν ότι την Σμύρνη δεν την έκαψαν οι Τούρκοι, τελικά φτάνει στο συμπέρασμα ότι… παραμένει το ιστορικό ερώτημα ποιοι έκαψαν την Σμύρνη. Αναφέρει και το ιστορικό βιβλίο, «Hatıralar», δηλαδή «Αναμνήσεις», του İsmet İnönü, του γνωστού υπαρχηγού του Κεμάλ και μετέπειτα πρόεδρο της Τουρκιάς,

Στο βιβλίο αυτό ο İnönü ενώ αναφέρετε στην πυρκαγιά δεν δίνει κάποια ένδειξη για το ποιος τελικά έβαλε την φωτιά και κατέστρεψε ουσιαστικά κάθε ίχνος ελληνικής παρουσίας στην ιστορική αυτή ελληνικότατη πόλη της Μικράς Ασίας που μέχρι σήμερα οι ίδιοι οι Τούρκοι την ονομάζουν, «Γκιαούρ Ισμίρ».

Αλλά επειδή η Ayşe Hür αναφέρθηκε και σε Αρμένιους Τσετες, ας δούμε την μαρτυρία μιας Αρμένισσας της Σμύρνης, της Μαρτζορί Χαουζπιάν, όπως περιγράφει την έναρξη της φωτιάς στο βιβλίο της, «Η Σμύρνη στις Φλόγες», ένα πραγματικά συγκλονιστικό βιβλίο που αξίζει να το διαβάσει κάθε Ρωμιός πρόσφυγας από την Σμύρνη. « Στις 1 πμ της Τετάρτης η Μάμπελ Κάλφα, Ελληνίδα νοσοκόμα του Κολεγιακού Ινστιτούτου είδε στην γειτονιά της τρεις φωτιες. Στις 4 πμ πυροσβέστες σβήσανε τις φωτιές που είχαν ανάψει σε ένα μικρό ξύλινο σπιτάκι δίπλα στον τοίχο του κολλεγίου και σε μια βεράντα κοντά στην αυλή. Το μεσημέρι της Τετάρτης ένας ναύτης φώναξε τη Μάμπελ Κάλφα στο παράθυρο της τραπεζαρίας –Κοιτάξτε εκεί οι Τούρκοι βάζουν παντού φωτιές. Οι γυναίκες από μέσα είδαν τρεις Τούρκους αξιωματικούς που ξεχώριζαν απέναντι από την Σχολή. Μερικές στιγμές μετά την αναχώρηση τν Τούρκων φλόγες ξεπήδησαν από την στέγη και από τα παράθυρα του απέναντι κτιρίου. Σαν όλα τα άλλα κτίρια καίγονταν και αυτό από μέσα. Λέει η μις Μιλλς, επίσης νοσοκόμα, «Έβλεπα καθαρά τους Τούρκους να κουβαλούν τενεκέδες με πετρέλαιο μέσα στα σπίτια και μόλις έφυγαν ξεπετιόντουσαν φωτιές. Δεν φαίνονταν ούτε ένας χριστιανός, τα μόνο ορατά πρόσωπα ήταν Τούρκοι στρατιωτικοί του τακτικού στρατού με τις στολές τους. Σε λίγο η φωτιά είχε επεκταθεί παντού στην περιοχή».

Η ιστορία της καταστροφής και της σφαγής της Σμύρνης έχει γραφεί προ πολλού και παρά τις σύγχρονες φιλόδοξες προσπάθειες των Τούρκων να την αλλάξουν, (με στήριγμα τους κάποιους ελληνόφωνους Ρεπούσηδες κ.α.), εκτός εσωτερική κατανάλωση δεν μπορούν να πείσουν κανένα σοβαρό ερευνητή. Οι ερινύες της σφαγής θα κυνηγούν πάντα τους ενόχους όσο και αν προσπαθούν να τις ξεγελάσουν με τα ιστορικά τους καμώματα.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
nikosxeiladakis.gr

2 σκέψεις σχετικά με το “ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ !! «ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ… ΕΚΑΨΑΝ ΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ ΤΟ 1922»!!!!

  1. ΛΟΓΩ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΕΙΜΑΙ ΑΥΤΗΚΟΟΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΑΠΟ ΠΑΠΠΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΡΑΔΕΣ ΕΚΕΙΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ. ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΕΚΑΨΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ Ο ΔΙΩΓΜΟΣ ΗΤΑΝ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟΣ. ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΠΕΦΤΑΝ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ (ΟΣΟΙ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΟΥΝ)ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΣΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΚΑΡΑΒΙΑ ΑΓΓΛΩΝ ΚΑΙ ΓΑΛΛΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ. ΟΤΑΝ ΕΦΤΑΝΑΝ ΣΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΜΕ ΜΠΑΛΤΑΔΕΣ ΕΚΟΒΑΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑΝ ΝΑ ΑΝΑΡΡΙΧΗΘΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΑ. ΟΙ ΔΕ ΑΓΓΛΟΙ ΕΡΙΧΝΑΝ ΜΕ ΜΑΝΙΚΕΣ ΚΑΥΤΟ ΝΕΡΟ. Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΚΟΚΚΙΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΚΑΙ …… Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΑΚΟΜΗ ΑΔΕΛΦΙΑ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΕΔΙΩΞΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΑ’Ι’Α ( ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΡΑΚΙΣΙΟΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ). ΤΟΥΣ ΕΦΕΡΑΝ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΑ. ΤΟΥΣ ΣΤΟΙΒΙΑΖΑΝ ΣΑΝ ΖΩΑ ΧΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΟΝΕΙΣ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ .ΧΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΣΥΖΥΓΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΩΝΤΑΣ ΟΤΙ ΑΝ ΠΑΡΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΣΤΕΡΙΑ. ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΗΤΑΝ. Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΗΡΘΑΝ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ . ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ ΤΟΝ ΠΗΓΑΝ ΣΤΗΝ ΣΑΜΟ ΔΙΑΧΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΜΕ ΒΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ. ΕΠΑΝΕΝΩΘΗΚΕ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Ε.Ε.Σ. ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΝΑ ΑΚΟΥΕΙ ΜΕ ΕΥΛΑΒΙΚΗ ΠΡΟΣΗΛΩΣΗ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΗΠΩΣ ΜΑΘΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΧΑΜΕΝΟ ΣΥΓΓΕΝΗ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΣΕ ΑΛΛΑ ΗΞΕΡΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ .ΑΚΟΥΓΕ ΚΑΙ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΧΑΝΟΤΑΝ ΣΤΟ ΚΕΝΟ .ΟΤΑΝ ΤΕΛΛΕΙΩΝΕ Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΚΟΥΠΙΖΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΩΡΕΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑΓΕ. ΣΤΗΝ ΑΛΑ’Ι’Α ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΟΥΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΑΝ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ . ΑΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ. ΑΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ (ΡΕΠΟΥΣΗ ΚΛΠ) ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ. Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ . Δ Ε Ν Κ Ρ Υ Β Ε Τ ΑΙ .ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΦΙΜΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ . ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΠΛΟ ΛΟΓΟ : ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΥΤΗΚΟΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΟΠΟΙΑΣ ΓΕΝΕΑΣ. ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΛ.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s