Η ΜΕΓΑΛΗ ΩΡΑ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ… Η KOSTANTINİYYE, ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ…ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ!!!

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙΡΩΝ : Η KOSTANTINİYYE, (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ), ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ…ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ!!!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Μια παλιά τουρκική εφημερίδα με τον πολύ χαρακτηριστικό τίτλο : «Kostantıniyye Haberleri», (1989-1993), δηλαδή, « Τα Νέα της Κωνσταντινούπολης», την ίδια ώρα που το όνομα αυτό αποτελεί εθνικιστικό ταμπού και μέγα σκάνδαλο έναντι της Ιστανμπούλ, «ανασταίνεται» τώρα στο διαδίχτυο από το Ινστιτούτο Ερευνών της Ινστανμπούλ, «İstanbul Araştırmaları Enstitüsü».

Η εφημερίδα αυτή κυκλοφόρησε μόνο για τέσσερα χρόνια, δηλαδή την περίοδο 1989-1993 και έκλεισε γιατί προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση πολλών εθνικιστικών κύκλων που δεν ήθελαν να βλέπουν δημόσια το όνομα Kostantıniyye, δηλαδή Κωνσταντινούπολη.

Η εφημερίδα αυτή είχε τότε προβάλλει μεταξύ των άλλων την βυζαντινή κληρονομία της Πόλης και έγραψαν ονομαστοί Τούρκοι διανοούμενοι, φιλόλογοι και ιστορικοί, όπως οι Hulki Aktunç, Hilmi Yavuz, Orhan Duru, Nedim Gürsel. Επίσης εξέταζε και την διαβίωση της χριστιανικής μειονότητας στην Πόλη την περίοδο της οθωμανική αυτοκρατορίας.

Τα ιστορικά φύλα της εφημερίδας αυτής θα μπορούν από εδώ και στο εξής να τα διαβάζουν στο διαδίχτυο και αντί για Ιστανμπούλ… η Βασιλίδα Κωνσταντινούπολη!!!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
nikosxeiladakis.gr

2 σκέψεις σχετικά με το “Η ΜΕΓΑΛΗ ΩΡΑ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ… Η KOSTANTINİYYE, ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ…ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ!!!

  1. Στο κοράνι έτσι ονομάζεται η Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα μουσουλμάνοι κληρικοί κατηγορούν τους Τούρκους γιατί άλλαξαν το όνομα που σημαίνει πόλη του Κωνσταντίνου.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s