ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ…. Υπό Κατάρρευση Ιστορικό Ελληνόρθοδοξο Μοναστήρι…

ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ένα από τα πιο ιστορικά ελληνορθόδοξα μοναστήρια της δυτικής Μικράς Ασίας , αυτό της Παναγίας της Μολυβδοσκέπαστης, καταρρέει από την εγκληματική αδιαφορία των τουρκικών αρχών αλλά και από τους βανδαλισμούς των διαφόρων ανεξέλεγκτων φανατικών χριστιανομάχων που λυμαίνονται την περιοχή όπου βρίσκεται το μοναστήρι.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Milliyet, το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Μολυβδοσκέπαστης, (Kurşunlu), που βρίσκεται στο όρος Μυκάλη στην περιοχή του Κουσάντασι και το οποίο έχει διατελέσει επί πολλούς αιώνες επί βυζαντινής εποχής μεγάλο χριστιανικό θρησκευτικό κέντρο είναι υπό κατάρρευση, όπως δείχνει και μια χαρακτηριστική φωτογραφία του μεγάλου αυτού χριστιανικού μνημείου που δημοσιεύει η εφημερίδα.

Όπως δήλωσε η Τουρκάλα καθηγήτρια περιβάλλοντος, Zeynep Mercagöz, το κυρίως κτίσμα έχει πάθει μεγάλες ζημιές από διάφορους παράγοντες ενώ τα δέντρα που έχουν φυτρώσει πάνω από τα τοιχία απειλούν με κατάρρευση το όλο κτίσμα. Για τον λόγο αυτό και λόγω της μεγάλης χρονικής φθοράς το ιστορικό αυτό χριστιανικό κέντρο, δηλαδή το μοναστήρι της Παναγίας της Μολυβδιώτισας απειλείται με ολοκληρωτική καταστροφή.

Για το ίδιο θέμα έκανε δηλώσεις και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Προστασίας του Περιβάλλοντος του Κουσάντασι, Bahattin Sürücü, ο οποίος επεσήμανε ότι τα τζάμια που βρίσκονται στον τρούλο έχουν πάθει σοβαρές ζημιές από τον αέρα που τα κτυπάει ενώ και οι τοίχοι είναι υπό κατάρρευση αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας συντήρησης και αναστύλωσης του μεγάλου αυτού μνημείου.

Το μοναστήρι της Παναγίας της Κουρσουνιώτισσας, (κουρσούν σημαίνει στα τουρκικά μόλυβδος, δηλαδή μολυβδοσκέπαστη), βρίσκεται στο βουνό Σαμσόν, (Μυκάλη), 12 χλμ. από την παραλία τού Νταβουτλάρ, νότια του Κουσάντασι. Χτίστηκε τον 11ο αιώνα, κρυμμένο μέσα στο βουνό για να προστατεύεται από εχθρούς, αλλόθρησκους και εικονομάχους. Σήμερα εκείνο που σώζεται αλλά υπό κατάρρευση είναι η κεντρική εκκλησία, που περιβάλλεται από τείχη μήκους 100 μέτρων, ο τριώροφος πύργος με τα κελιά και το παρεκκλήσι του νεκροταφείου. Το μοναστήρι επισκέπτονται το καλοκαίρι πολλοί τουρίστες, αλλά και Τούρκοι φυσιολάτρες.

Οι Τούρκοι αναφέρουν ότι το ιστορικό αυτό μοναστήρι λειτούργησε ανελλιπώς μέχρι το 1800 όταν και εγκαταλείφτηκε ένεκα έλλειψης μοναχών. Χαρακτηριστικό του κινδύνου άμεσης καταστροφής που αντιμετωπίζει σήμερα το μνημείο, είναι ότι ο τοπικός σύλλογος, «EKO DOSD» (προστασίας της φύσης) του Κουσάντασι, έχει απευθύνει επανειλημμένες εκκλήσεις στις τοπικές Αρχές να παρέμβουν για να αποτραπεί η κατάρρευση αυτού του ιστορικού βυζαντινού μνημείου, χωρίς όμως καμία μέχρι στιγμής ανταπόκριση.

Γεγονός είναι πως ένα ακόμα ελληνορθόδοξο χριστιανικό μνημείο που άκμασε επί πολλούς αιώνες στην Μικρά Ασία είναι υπό κατάρρευση ένεκα της εγκληματικής αδιαφορίας των τουρκικών αρχών που κατά τα άλλα κόπτονται για τον λεγόμενο θρησκευτικό τουρισμό, αλλά και από την ελληνική αδιαφορία που κόπτεται μόνο για την ανακαίνιση μουσουλμανικών τζαμιών και μουσουλμανικών ιδρυμάτων.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
nikosxeiladakis.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s