ΦΟΝΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ… 150 ΣΠΙΤΙΑ ΚΡΙΘΗΚΑΝ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ! ΣΟΒΑΡΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΤΑ-ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ!

Συνολικά 150 από τα 254 σπίτια που έχουν ελεγχθεί έως τώρα στη Λέσβο κρίθηκαν μη κατοικήσιμα, έπειτα από τον ισχυρό σεισμό της Δευτέρας.

Πρόκειται για σπίτια στο χωριό Βρίσα, το οποίο δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα από τον Εγκέλαδο, όπως και σε άλλες περιοχές του νησιού. Για τη Λέσβο θα εφαρμοστεί το σύστημα επιδότησης ενοικίου, όπως είχε γίνει και στην Κεφαλονιά, ανακοίνωσε ο Χρήστος Σπίρτζης, σε συνέντευξη Τύπου.

Ακόμη, ο υπουργός Υποδομών έκανε γνωστό ότι θα εφαρμοστούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αρωγής για τους σεισμόπληκτους του νησιού, όπως και διευκολύνσεις στην καταβολή του ΕΦΚΑ και του ΦΠΑ. «Ηδη έχουν γίνει σχετικές εισηγήσεις στο υπουργείο Οικονομικών, που αντιμετωπίζονται θετικά», πρόσθεσε ο κ. Σπίρτζης, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Οι έλεγχοι, στους οποίους μετέχουν 100 μηχανικοί του υπουργείου και άλλων υπηρεσιών, θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες. Προτεραιότητα δόθηκε στα 14 σχολεία που είναι εξεταστικά κέντρα για τις Πανελλήνιες εξετάσεις. Από αυτά, τα 12 κρίθηκαν κατάλληλα ενώ για τα άλλα δυο αναμένονται τα αποτελέσματα αργά απόψε.

Στο μεταξύ, σημαντικές φθορές και ζημιές από τον μεγάλο σεισμό των 6.1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη Λέσβο έχουν υποστεί κηρυγμένα εκκλησιαστικά μνημεία του 18ου και 19ου αιώνα με τυπικά χαρακτηριστικά της Λεσβιακής Αρχιτεκτονικής.

Για τον λόγο αυτό, κλιμάκιο των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα του ΥΠΠΟΑ Μαρία Ανδρεαδακη Βλαζάκη, αναχωρεί αύριο για τη Μυτιλήνη προκειμένου να αξιολογήσει το εύρος των ζημιών και να οργανώσει την αποκατάστασή τους.

Όπως διαπιστώθηκε από την άμεση αυτοψία που διενήργησε μετά τον σεισμό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, ορισμένα μετα-βυζαντινά μνημεία παρουσίασαν σοβαρά στατικά προβλήματα. Και επειδή πρόκειται για μνημεία σε χρήση που λειτουργούν ως ενοριακοί ναοί, η Εφορεία έχει συστήσει την προσωρινή παύση της λειτουργίας τους λόγω επικινδυνότητας.

Ιδιαίτερα έχουν πληγεί ο Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής στη Βρισά Λέσβου, ο Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής στο Ακράσι, ο Ιερός Ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Μεγαλοχώρι, ο Άγιος Νικόλαος Πλωμαρίου, ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου στον Αφάλωνα. Επίσης, μικρότερες φθορές έχουν υποστεί και άλλα εκκλησιαστικά μνημεία στην πόλη της Μυτιλήνης και στα περίχωρά της όσο και στην περιφέρεια της Γέρας και του Πλωμαρίου. Διαπιστώθηκαν επιπλέον μικρές καταρρεύσεις τμημάτων του τείχους στο Μεσαιωνικό Κάστρο του Μολύβου.

Ωστόσο, η εικόνα αυτή που κατέγραψε η Εφορεία Αρχαιοτήτων δεν μπορεί να θεωρηθεί ακόμα πλήρης δεδομένου ότι συνεχίζεται η μετασεισμική δραστηριότητα στο νησί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s