Ε Κ Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Ο …. Καταφεύγουν στο ΒΥΖΑΝΤΙΟ για να βρουν την Υγειά τους !!!

ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΑΛΛΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΟ… ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ…ΥΓΕΙΑ ΤΟΥΣ!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Πραγματικά όσο και αν αυτό ακούγεται εκ πρώτης όψεως εκπληκτικό, και όμως είναι αλήθεια ότι στη Τουρκία υπάρχουν πολλοί που εμπιστεύονται την υγεία τους στις ιατρικές μεθόδους και στα… γιατροσόφια των Βυζαντινών όπως χρησιμοποιούνταν πριν από πολλούς αιώνες.

Και όχι μόνο οι Τούρκοι εμπιστεύονται τους Βυζαντινούς για την υγεία τους, αλλά προσχωρούν και σε διοργάνωση μεγάλου διεθνούς συμποσίου για την βυζαντινή υγεία. Έτσι σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Τουρκία, διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη στην αίθουσα του μουσείου του Πέραν μεγάλο συμπόσιο με τον ενδεικτικό τίτλο, «Bizans ta Şifa Sanatı», δηλαδή, «Η Θεραπευτική Τέχνη των Βυζαντινών».

Στο συνέδριο αυτό όπως αναφέρεται, μετείχαν από την Τουρκία αλλά και από το εξωτερικό γνωστοί ακαδημαϊκοί, ειδικοί ερευνητές, ιστορικοί και αρχαιολόγοι που έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με το Βυζάντιο και με τις ιατρικές γνώσεις των Βυζαντινών καθώς και με το σύστημα υγείας της Βυζαντινής αυτοκρατορίας την ίδια περίοδο που στην Δύση οι άνθρωποι κατοικούσαν σε τρώγλες.

Την έναρξη των εργασιών του συμποσίου έκανε η σύμβουλος του Ινστιτούτου Ερευνών Κωνσταντινούπολης, κ Brigitte Pitarakis, (ελληνικής καταγωγής καθηγήτρια βυζαντινολογίας στο Παρίσι και στη συνεχεία παρουσίασαν εισηγήσεις επιστήμονες από τις χώρες ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα, Μεγάλη Βρετανία και Τουρκία (Ελλάδα ;;;).

Το ενδιαφέρων είναι τα θέματα poy παρουσιάσthkaν μεταξύ των οποίων βιογραφίες βυζαντινών αγίων που ήξεραν να αντιμετωπίζουν με τον δικό τους τρόπο προβλήματα υγείας, θεραπευτικά αγιάσματα της βυζαντινής εποχής, βοτανολογία των Βυζαντινών, θεραπευτές Άγιοι της Ορθοδοξίας και άλλα σχετικά με την υγεία που είχαν γίνει γνωστά την περίοδο της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Παράλληλα, όπως ανέφερε η κ Brigitte Pitarakis, θα λειτουργήσει και σχετική έκθεση

Ενώ λοιπόν οι Τούρκοι ξαναγυρίζουν στο Βυζάντιο, εδώ στην μίζερη Ελλάδα κυριαρχούν οι εκσυγχρονιστές του «κενού» και της απαθλίωσις της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ας πάρουμε τουλάχιστον κάποια μαθήματα από την άλλη πλευρά του Αιγαίου.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
nikosxeiladakis.gr

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ε Κ Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Ο …. Καταφεύγουν στο ΒΥΖΑΝΤΙΟ για να βρουν την Υγειά τους !!!

  1. Μπορείτε κύριοι του άρθρου να μας δώσετε πληροφορίες, πως είναι δυνατόν μιά επιστήμων, όπως η Brigitte Pitarakis, να αναφέρεται σε ΄΄θεραπευτικά αγιάσματα της βυζαντινής εποχής, και θεραπευτές Άγιους της Ορθοδοξίας΄΄.????
    ΜΗ προσπαθήτε να αναβάσετε την ανατολική ρωμαική αυτοκρατορια, ξέρουμε τι ήταν

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s