19 Μαϊου 2017-"Ανοίξτε νέα Μνήματα και Παλαιά Ταφία" ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ (βίντεο)

Ημέρα μνήμης Γενοκτονίας Ποντίων 2017

Εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη και το Σύνταγμα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Με κεντρική εκδήλωση μνήμης στην πλατεία Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) ολοκληρώνει τις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

► Από Δευτέρα 15 έως την Παρασκευή 19 Μαΐου στην πλατεία Αριστοτέλους θα υπάρχουν ενημερωτικά περίπτερα της Συντονιστικής Επιτροπής της Νεολαίας της ΠΟΕ. Εκεί θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

► Την Τετάρτη 17 Μαΐου, στις 19:00, στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον Νίκο Λυγερό με θέμα: «Στρατηγικές για τη Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας»

► Πέμπτη 18 Μαΐου, στις 23:00, στην πλατεία Αριστοτέλους η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της ΠΟΕ σε συνεργασία με το Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν ολονυχτία.

► Παρασκευή 19 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Στις 18:30 επιμνημόσυνη δέηση για τα 353.000 θύματα και κατάθεση στεφάνου στο μνημείο Γενοκτονίας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στις 19:00 χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο πρόεδρος της ΠΟΕ και ΔΙΣΥΠΕ ενώ θα ακολουθήσει ομιλία από την Ευρωβουλευτή της Κύπρου και ακτιβίστριας δρ Ελένη Θεοχάρους.

Στις 20:00 θα ξεκινήσει πορεία με προορισμό το Προξενείο της Τουρκίας. Εκεί θα γίνει επίδοση ψηφίσματος.

ΑΘΗΝΑ στο Σύνταγμα

Με δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων που εκπροσωπεί την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), δημοσιοποίησε την αίσια τροπή που πήραν τα πράγματα αναφορικά με την εκχώρηση της πλατείας Συντάγματος από το Δήμο Αθηναίων για τη φιλοξενία των ενημερωτικών περιπτέρων της ΠΟΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Μετά την άκαρπη συνάντηση των δύο πλευρών στις 11 Μαΐου και το αρχικό «όχι» του Δήμου, η διοίκηση του ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδος και Νήσων επιδίωξε και πέτυχε νέα συνάντηση το απόγευμα της Παρασκευής, στη διάρκεια της οποίας διευθετήθηκε το επίμαχο θέμα.

Στη συνάντηση με την αρμόδια αντιδήμαρχο Νέλλη-Κανέλλα Παπαχελά, όπου τον Σύνδεσμο εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Γιώργος Βαρυθυμιάδης και ο γ.γ. Παναγιώτης Λεσγίδης, αναπτύχθηκαν οι θέσεις των αιτούντων την πλατεία Συντάγματος, ενώ από την πλευρά του Δήμου «κατατέθηκε κατηγορηματική η πρόθεση τους να βοηθήσουν και δηλώθηκε ανεπιφύλακτα η στήριξη στον αγώνα των Ποντίων για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου.

Μετά από πολύωρες συζητήσεις κι αφού διευθετήθηκαν και τα μικρότερα τεχνικά προβλήματα επιτεύχθηκε συμφωνία για την παραχώρηση στην ΠΟΕ της πλατείας Συντάγματος τις ημέρες 17, 18 και 19 Μαΐου.

«Θεωρούμε την εξέλιξη αυτή θετική καθώς θα μας επιτρέψει να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων Μνήμης», σημειώνεται στο Δελτίο Τύπου του ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων.

Σε νέα έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου στην αίθουσα «Γεώργιος Σακκάς», της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού, το πρωί της Κυριακής θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες των εκδηλώσεων μνήμης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s