Δ.Σιμόπουλος «Επιτέλους η Ελλάδα με Ελληνική Διαστημική Εταιρία, έστω και αργά απέκτησε συντονιστικό φορέα για τις διαστημικές δραστηριότητες της»

simopoulos_bΟ Διονύσης Σιμόπουλος ο σύγχρονος Έλληνας φυσικός και αστρονόμος, επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, βραβευμένος για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση επισήμανε την σπουδαιότητα και το οφελος της χώρας από την η σύσταση διαστημικής υπηρεσίας

με παρέμβασή του στην ανοιχτή διαβούλευση του σχετικού νομοσχεδίου

Οπως τόνισε είναι μια υπηρεσία που θα έπρεπε να έχει δημιουργηθεί «πριν από δεκαετίες για να οργανώνει και να ενισχύει διεθνώς την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας στον τομέα του Διαστήματος» κάτι που έχουν κάνει άλλες χώρες από τον προηγούμενο αιώνα!

Και συνέχισε λέγοντας «δυστυχώς μέχρι τώρα δεν υπήρχε κάποια εθνική στρατηγική στα θέματα των Διαστημικών Προγραμμάτων και Εφαρμογών, αλλά ούτε και κάποια συντονισμένη συνεργασία των εκπροσώπων της χώρας στους διάφορους διεθνείς οργανισμούς που ήταν σχετικοί με το Διάστημα».

Η Ελλάδα ήταν το μοναδικό μέλος που δεν είχε μέχρι τώρα κάποιον συντονιστικό φορέα για τις διαστημικές δραστηριότητες της. Και ότι όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα τον κατακερματισμό προσπαθειών, την υστέρηση στην ανταπόδοση των σημαντικών εισφορών της χώρας στους Ευρωπαϊκούς Διαστημικούς Οργανισμούς, καθώς και την έλλειψη σχεδίασης και υλοποίησης εθνικών υπηρεσιών που βασίζονται στον διαστημικό τομέα.

Ο κ. Σιμόπουλος, που έχει στηρίξει την προσπάθεια του αρμόδιου υπουργού Νίκου Παππά, ήδη από την εξαγγελία της πρωτοβουλίας, κατέθεσε στη διαβούλευση τις δικές του παρατηρήσεις για τη βελτίωση του νομοσχεδίου και στο κλείσιμο της παρέμβασής του, εύχεται «η υλοποίηση και η λειτουργία του υπό δημιουργία οργανισμού να αποβεί προς όφελος της χώρας και των πολιτών της».

Την πρωτοβουλία του Νίκου Παππά έχουν στηρίξει ερευνητές, όπως η Ελένη Αντωνιάδου, μέλος της Ακαδημίας της Αμερικανικής Εταιρείας Διαστήματος, της NASA, ο Χόρχε Σάντσες, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Φορέα Cluster Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών και ο Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat με τον κ.Σιμόπουλα ήδη από την εξαγγελία της πρωτοβουλίας να έχει κατέθεση στη διαβούλευση τις δικές του παρατηρήσεις για τη βελτίωση του νομοσχεδίου!

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΔΩ

olympia.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s