Όταν οι Καλύμνιοι έσωσαν την βασίλισσα Όλγα από τους Μπολσεβίκους

pougouniasexofillo

Το ροζ φόρεμα της βασίλισσας ως ιστορικό σύμβολο

Άγνωστες πτυχές της ιστορίας από τη ζωή της (ρωσικής καταγωγής) βασίλισσας Όλγας φέρνουμε στη επιφάνεια, εντός του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας, οι οποίες φωτίζουν τον ζωτικό ρόλο Καλυμνίων της Αγίας Πετρούπολης στην διάσωση της βασίλισσας Όλγας από μία ομάδα φανατικών Μπολσεβίκων που ήθελαν να την δολοφονήσουν.
Η βασίλισσα Όλγα αγαπήθηκε από τους Έλληνες ίσως περισσότερο από κάθε άλλο μέλος βασιλικών οικογενειών που βασίλεψαν στην Ελλάδα από την εποχή του βαυαρού Όθωνα και μετά. Ήταν η απευθείας 24η απόγονος της βυζαντινής πριγκίπισσας που παντρεύτηκε τον βασιλιά της «λευκής χώρας».
Ο θεσμός της βασιλείας (από την Επανάσταση του ’21 και μετά) είναι αμφιλεγόμενος στην Ελλάδα κυρίως λόγω του ασυμβιβάστου στο πολιτισμικό-πνευματικό στοιχείο του ελληνικού λαού και του ξένου στοιχείου που αποτελούσαν οι ξένοι βασιλιάδες, φυσικά και με την διογκωμένη έπαρση και αλαζονεία κατά των Ελλήνων, που κληρονομούνταν μαζί με την εξουσία.
Η ορθόδοξη ρωσική κληρονομιά της βασίλισσας Όλγας όμως την κατέστησε μία από τις λίγες περιπτώσεις που ένα μέλος βασιλικής οικογένειας ήταν αγαπητό στον ελληνικό λαό. Το πολύ μεγάλο κοινωφελές έργο της (με κορυφαίο παράδειγμα την ίδρυση του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός) έπαιξε επίσης ρόλο και μετά από τη δολοφονία του βασιλέα συζύγου της Γεωργίου Α’ (1913), πήγε και έζησε στην Αγία Πετρούπολη όπου ανέπτυξε σχέσεις με την Καλυμνιακή κοινότητα εκεί. Στις αρχές του 20ου αιώνα περίπου 6.000 Καλύμνιοι ζούσαν στην Ρωσία, κυρίως στην Αγία Πετρούπολη και Οδησσό. Ασχολούνταν κυρίως με την επεξεργασία σφουγγαριών και την κατασκευή παντοφλών.
Τα στοιχεία που μας έδωσε ο φιλόλογος Γιάννης Μιχ. Πουγούνιας, εγγονός του Ηλία Κυράννη και Γιάννη Πουγούνια (Γενικού Γραμματέα του Προεδρίου της Ελληνικής Κοινότητας) οι οποίοι είχαν ζήσει στην Αγία Πετρούπολη με τη βασίλισσα Όλγα, υπάρχουν και στο βιβλίο του «Το ροζ φουστάνι της Βασίλισσας Όλγας» (ΨΗΦΙΔΑ 2011-armosbooks.gr). Η εκπληκτική ιστορία της διάσωσής της από τα δολοφονικά σχέδια κάποιων Μπολσεβίκων έχει συμβολικό και κομβικό σημείο το συγκεκριμένο φόρεμα, φωτογραφίες του οποίου μας έδωσε ο, Καλύμνιος επίσης, Ποσειδώνας Ζαΐρης. Οι Καλύμνιοι διατήρησαν επαφή με τη Ρωσία ακόμη και στις μέρες μας. Ο πρώην Δήμαρχος κ. Δημήτρης Διακομιχάλλης (που ύψωσε την ελληνική σημαία στα Ίμια επί καθεστώτος Σημίτη) μάλιστα τιμήθηκε για την προσφορά του στις ελληνορωσικές σχέσεις από τον Γενικό Πρόξενο της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη κ. Ποπώβ, στον οποίο έδωσε μία μεγάλη σημαία της Καλύμνου.
Οι Καλύμνιοι είχαν κτίσει την δική τους εκκλησία στην ρωσική πρωτεύουσα. Ο Άγιος Δημήτριος ήταν το θρησκευτικό και εθνικό κέντρο. Καλύμνιοι οι επίτροποι, Καλύμνιοι οι ψάλτες, κατά καιρούς Καλύμνιος και ο ιερέας. Και η Όλγα, ως βασίλισσα της Ελλάδος, εκκλησιαζόταν στην ελληνική, την Καλύμνικη εκκλησία, όταν ζούσε στην Πετρούπολη, μετά από την δολοφονία τού Γεωργίου Α΄. Έτσι γνώριζε προσωπικά και τους επιτρόπους, όλους τους εκκλησιαστικούς παράγοντες και πολλούς από το εκκλησίασμα.
Η βασίλισσα Όλγα δεν κινδύνεψε αμέσως από τους Μπολσεβίκους μετά από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Ίσως λόγω της φιλανθρωπικής της δράσης στην Αγία Πετρούπολη που τη συνέχισε και μετά την Επανάσταση. Ίσως όμως και διότι ο εγγονός της πρίγκιπας Δημήτριος (γιός της μεγάλης της κόρης, παντρεμένης με πρίγκιπα) ήταν σημαντικό μέλος της Επανάστασης και μέλος της ομάδας που συνέλαβε και εκτέλεσε τον Ρασπούτιν. Όμως, στα ταραγμένα χρόνια της Επανάστασης, κάποια στιγμή κάποιοι μπολσεβίκοι θέλησαν να συλλάβουν και να εκτελέσουν και την Όλγα. Τα αδέλφια Μικές (Νομικός) και Ηλίας Κυράννης είχαν το ζαχαροπλαστείο τους κοντά στην Εκκλησία όπου ήταν και Επίτροποι και η Όλγα τους γνώριζε. Η Όλγα, κυνηγημένη, νύχτα, καταφεύγει στο ζαχαροπλαστείο των Κυράννηδων. Νύχτα, 10 ή ώρα, την στιγμή που έκλεινε το μαγαζί, μπαίνει τρέχοντας η Όλγα: “Κυρ-Ηλία, λέει στον Κυράννη, κρύψτε με, γιατί με κυνηγούν οι μπολσεβίκοι”. Ο Ηλίας παίρνει το κλειδί τού ναού, τρέχουν στην εκκλησία, την κρύβει στον γυναικωνίτη. Συνεννοείται με τους άλλους δύο Επιτρόπους (τον αδελφό του Μικέ και τον μετέπειτα συμπέθερό του Γιάννη Πουγούνια) και τα ξημερώματα, την παίρνουν και την πηγαίνουν στο σπίτι άλλου επιτρόπου, του Νικόλα Τηλιακού, πού ήταν πιο κοντά στα σύνορα με την Φινλανδία. Εκεί, η Όλγα βγάζει το φουστάνι της και βάζει ένα απλό, φτωχικό, φουστάνι, για να μην την αναγνωρίσουν οι μεθοριακοί φρουροί. Ο Πουγούνιας ως περισσότερο ευκατάστατος έμπορος σφουγγαριών έδωσε στον Μικέ ένα σακούλι χρυσές λίρες για αντιμετωπιστούν «δύσκολες περιπτώσεις» και με την κάλυψη ότι είναι γυρολόγος πωλητής σφουγγαριών και συνοδεύει τον Τηλιακό που πηγαίνει την άρρωστη μητέρα του στη Γερμανία και μετά στην Ελλάδα. Με σφουγγάρια πέρασαν ένα απόσπασμα Μπολσεβίκων και την έβγαλαν έξω, στην Φινλανδία, με κίνδυνο της ζωής τους και μετά στη Γερμανία για Ελλάδα. Οι χρυσές λίρες χρειάστηκαν να … βοηθήσουν τον καπετάνιο και τους υπεύθυνους στο δανέζικο πλοίο διαφυγής, ώστε να ξεχάσουν τις αντιρρήσεις τους.
Από τη Γερμανία η βασίλισσα Όλγα κατέβηκε στην Ελλάδα, και συνέχισε την φιλανθρωπική δράση της. Και όταν χρειάστηκε την κάλεσε ο Βενιζέλος και ανέλαβε, για ένα διάστημα, την θέση τού αντιβασιλέα.
Ο Νικόλας Τηλιακός επέστρεψε στην Κάλυμνο όταν η Σοβιετική Ένωση επέτρεψε στους Καλύμνιους να φύγουν και μετέφερε ως κειμήλιο το φόρεμα που φορούσε η βασίλισσα και το άλλαξε με ένα άλλο απλό για να μην κινήσει υποψίες.
Θα συνεχίσουμε με την ιστορία αλλά είναι ευνόητο ότι αυτή η ιστορία θέτει την Κάλυμνο σε πολύ μεγαλύτερο επίπεδο σημασίας για την Ρωσία με ό,τι σημαίνει αυτό για την ενίσχυση της ασφάλειας της Καλύμνου. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι με βάση το βιβλίο (που αποτελεί βάση σεναρίου) θα μπορούσε να παραχθεί τηλεοπτική ή κινηματογραφική ταινία με τη διαφυγή της βασίλισσας Όλγας ή ακόμη και τηλεοπτική σειρά πολλών επεισοδίων. Για να αποτοξινωθούμε και από τα τούρκικα σήριαλ των καθεστωτικών καναλιών που μας βομβαρδίζουν διαρκώς.

foremavasilissasolgas2

foremavasilissasolgas1

%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%b5%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b7-1910-%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%ce%b4%ce%b5%ce%bb%cf%86%ce%bf%ce%b9-%ce%ba%cf%85%cf%81%ce%b1%ce%bd%ce%bd%ce%b7

%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%bc%ce%b9%cf%87%ce%ac%ce%bb%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%80%cf%8c%ce%b2-2

pougouniasexofillo

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s