ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ! Έρχονται στο φως οι Άθλοι του Ηρακλή!!

%cf%88%ce%b7%cf%86%ce%b9%ce%b4%cf%89%cf%84%cf%8c-%ce%bb%ce%ac%cf%81%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%b1%cf%821

Αρκετούς μήνες αναμένεται να διαρκέσουν οι ανασκαφές για την πλήρη ανάδειξη του ψηφιδωτού των Άθλων του Ηρακλή και του Ρωμαϊκού Λουτρού, στην οδό Αγίου Νεοφύτου στη Λάρνακα. Η ανασκαφή έφτασε ήδη στα 30- 40 μέτρα κατά μήκος του δρόμου και σε πλάτος 3-5 μέτρων σε κάποια σημεία, αναδεικνύοντας το μεγαλείο του κτηρίου, το οποίο κοσμούσε το ψηφιδωτό.

Πιο συγκεκριμένα, η αρχαιολογική σκαπάνη του Τμήματος Αρχαιοτήτων από τις αρχές Ιουλίου μέχρι σήμερα κατάφερε να φέρει στο φως τμήματα των θεμελίων του κτηρίου, των κολόνων και του δαπέδου. Επεκτείνοντας την ανασκαφή προς τα δυτικά της οδού, δηλαδή προς τα θεμέλια πολυκατοικίας, αλλά και της υπό κατεδάφιση πλέον παλιάς κατοικίας, η οποία θα κατεδαφιστεί ακριβώς για να προχωρήσουν οι εργασίες.

Σύμφωνα με τον έφορο Αρχαιοτήτων, Γιώργο Φιλοθέου, η στόχευση του Τμήματος Αρχαιοτήτων κινείται πλέον προς τρεις κατευθύνσεις: Την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαλλοτρίωσης της παλιάς κατοικίας, που θα επιτρέψει στην αρχαιολογική σκαπάνη να αναδείξει περισσότερο χώρο του κτηρίου που κοσμούσε το ψηφιδωτό του Ηρακλή και ίσως και κάτι νέο. Παράλληλα, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, τις αμέσως επόμενες μέρες, λόγω Φθινοπώρου και αναμενόμενων βροχών, θα προωθήσει την εγκατάσταση σκεπάστρου πάνω από το αρχαιολογικό εύρημα το οποίο να το προστατεύει, αλλά και να επιτρέπει στο αρχαιολογικό προσωπικό να εργάζεται σε καθημερινή βάση. Παράλληλα, τόνισε ο κ. Φιλοθέου, προχωρούν και οι εργασίες στο υφιστάμενο τμήμα του χώρου που έχει ανασκαφεί.

Απαντώντας σε ερώτηση του «Φιλελεύθερου», ο κ. Φιλοθέου ανέφερε ότι για την ώρα δεν έχει ανευρεθεί άλλο τμήμα του ψηφιδωτού των Άθλων του Ηρακλή, δηλαδή κάποιος άλλος πίνακας εκτός από τους πέντε που ήδη εντοπίστηκαν. (Συνήθως τα ψηφιδωτά των Άθλων του Ηρακλή συνοδεύονται από 12 πίνακες – όσοι και οι άθλοι του).

Η οδός Αγίου Κοσμά παραμένει κλειστή, αφότου άρχισε το ανασκαφικό έργο. Μόνο από το πεζοδρόμιο περνούν οι ένοικοι της οδού. Και αυτοί καθημερινά, αλλά και πολλοί επισκέπτες, όπως μας ανέφεραν, διαπιστώνουν ότι αναδεικνύεται η μεγαλοπρέπεια που κρύβει το Ρωμαϊκό Λουτρό, το οποίο κοσμούσε το ψηφιδωτό των Άθλων του Ηρακλή.

Προωθείται η απαλλοτρίωση παλιάς οικοδομής Όσον αφορά στη διαδικασία απαλλοτρίωσης και κατεδάφισης της παλιάς ετοιμόρροπης κατοικίας, ο κ. Φιλοθέου ανέφερε ότι άρχισε σε συνεργασία με την Υπηρεσία Κτηματολογίου, αλλά η διαδικασία ολοκλήρωσής της (πριν αρχίσει η ανασκαφή στον χώρο που τώρα καταλαμβάνει), αναμένεται να διαρκέσει κάποιους μήνες.

Σχετικά με το μέλλον του ψηφιδωτού, δηλαδή αν θα παραμείνει στον χώρο που βρέθηκε (ενόψει της απαλλοτρίωσης της παλιάς κατοικίας) ή αν θα μεταφερθεί όπως ανακοινώθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρνακας, ο κ. Φιλοθέου άφησε να νοηθεί ότι ισχύει το δεύτερο. Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο κ. Φιλοθέου είπε ακόμη ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας των θεμελίων των παρακείμενων κτηρίων στο εύρος της ανασκαφής που εκτελείται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων. «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s