ΣΑΛΟΣ ΜΕ ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ: Ποιοι θέλουν την επιστροφή τους στην Ελλάδα

παρθενωνα-600x278

Για πρώτη φορά στην ιστορία δύο αιώνων, Βρετανοί βουλευτές διαφόρων κομμάτων που συγκροτούν διακομματική επιτροπή, καταθέτουν στη Βουλή της χώρας τους σχέδιο νόμου για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα και ζητούν την «καταδίκη» του Λόρδου Έλγιν για την αφαίρεσή τους και την μεταφορά τους στην Αγγλία!

Εμπνευστής και επικεφαλής της πρωτοβουλίας είναι ο Μαρκ Γουίλιαμς, βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και τη συνυπογράφουν ένας βουλευτής των Συντηρητικών και ακόμη 10 βουλευτές του Εργατικού Κόμματος και άλλων κομμάτων. «Είναι καιρός να κάνουμε μια ευγενική πράξη» δηλώνει ο κ. Γουίλιαμς «για να διορθώσουμε ένα λάθος 200 ετών. Αυτά τα υπέροχα έργα τέχνης πριονίστηκαν βίαια και σύρθηκαν μακριά από τον Παρθενώνα. Το νομοσχέδιό μας θα ακυρώσει ό,τι έκανε το βρετανικό Κοινοβούλιο πριν από δύο αιώνες».

Τα γλυπτά αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα από τον Τόμας Μπρους, τον 7ο Δούκα του Ελγιν και στη συνέχεια αγοράστηκαν από τη βρετανική κυβέρνηση μετά την υπερψήφιση του σχετικού νόμου στις 11 Ιουλίου του 1816. Ο Ελγιν έκλεψε τα αγάλματα στη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα.

Η πρόταση αφορά την ακύρωση της έγκρισης από την πλευρά του Κοινοβουλίου για την πράξη του Έλγιν και κατατέθηκε χθες (11 Ιουνίου) συμβολικά, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την ημέρα που το Βρετανικό Κοινοβούλιο κατοχύρωσε νομικά τη συλλογή των γλυπτών που είχε μεταφέρει στην Αγγλία ο Έλγιν.

Όπως αναγράφεται στο σχέδιο νόμου, το οποίο δημοσιεύει το New Europe, η αποδοχή της πρότασης των βουλευτών θα έδινε ένα νέο δείγμα ηθικής στη διεθνή κοινότητα στα ζητήματα της διαχείρισης του επαναπατρισμού της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το νομοσχέδιο προτείνει στο Κοινοβούλιο να ακυρώσει αυτό που έκανε πριν από διακόσια χρόνια.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει μεταβίβαση της κυριότητας και επιστροφή στην Ελλάδα των Γλυπτών, ακυρώνοντας τις πράξεις του 1816 και 1863, ενώ θα πραγματοποιηθεί διαβούλευση ανάμεσα στα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης και τους εκπροσώπους του Βρετανικού Μουσείου. Εξαιρεί τα Γλυπτά από όλα τα άλλα τεχνουργήματα που αποτελούν μέρος ενός εθνικού μουσείου και αναφέρει την πρόνοια που πρέπει να ληφθεί από τους Βρετανούς βουλευτές ώστε να μην αδειάσουν τα μουσεία της χώρας από άλλες αμφισβητούμενες αρχαιότητες.

Εάν ο νόμος ψηφιστεί τίθεται σε ισχύ σε μια ημέρα μετά την υπογραφή του από τη Βασίλισσα. Μέχρι τώρα οι Βρετανοί βουλευτές δεν συντάσσονται σε μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών.

Την ίδια στιγμή, οι επίσημες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 69% των Βρετανών βλέπουν θετικά μια τάτοια κίνηση ενώ μόνο ένα 13% αντιτίθεται σε αυτή.

Ο Πρόεδρος της Βρετανικής οργάνωσης Marbles United χαιρέτησε την κίνηση και τόνισε ότι αυτό το αίτημα έχει μεγάλη σημασία για το λαό της Ελλάδας, ενώ δήλωσε στην εφημερίδα Independent ότι «Θα ήταν προς το Βρετανικό συμφέρον να επιδείξουμε ότι «η έξοδός μας από την ΕΕ δεν συνεπάγεται ομφαλοσκόπηση και ξενοφοβία, αλλά ότι είμαστε ικανοί να επιδείξουμε μεγαλοψυχία. Δε θα υπήρξε μεγαλύτερη επίδειξη από το να κάνουμε αυτό που είναι σωστό για τους Έλληνες».

Μια σκέψη σχετικά μέ το “ΣΑΛΟΣ ΜΕ ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ: Ποιοι θέλουν την επιστροφή τους στην Ελλάδα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s