#act4Greece επιτέλους μία τραπεζική πρωτοβουλία για πραγματική ανάπτυξη

act4greece

Επιτέλους μία πρωτοβουλία στην σωστή κατεύθυνση με στοιχεία πραγματικά αναπτυξιακά και αξιοκρατικά. Όχι για τους καρχαρίες και τους διαπλεκόμενους αλλά για τους ανθρώπους που έχουν πραγματικά μία ιδέα και θέλουν να την υλοποιήσουν. Αυτή η γενεσιουργός δύναμη του Ελληνισμού, η δημιουργικότητα και η ευρεσιτεχνία που καταπατήθηκε βάναυσα με αποτέλεσμα την μεταπρατική οικονομία της αρπαχτής…που ρήμαξε την Ελλάδα.

Ελπίζουμε πραγματικά και η υλοποίηση του να είναι η πρέπουσα, για να αποδείξουμε επιτέλους ότι τα Ελληνικά μυαλά είναι η συνταγή για την έξοδο από την κρίση και ότι η επιβίωση της κουτοπονηριάς, των ημετερων και του βολέματος λήγει.

 Φυσικά με την υπογραφή της Λούκας Κατσέλη και της Εθνικής Τράπεζας. Μακάρι τα αποτελέσματα να είναι ανάλογα της πρόθεσης

Τι είναι το act4Greece

Το Πρόγραμμα act4Greece αποτελεί μια καινοτόμο πρωτοβουλία για την προώθηση της κοινωνικής και αναπτυξιακής τραπεζικής.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργείται μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, που δίνει τη δυνατότητα συγκέντρωσης πόρων από το «πλήθος», δηλαδή από κάθε ενδιαφερόμενο σε κάθε γωνιά του πλανήτη, πόροι που στη συνέχεια διοχετεύονται σε συγκεκριμένα έργα που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν φορείς υλοποίησης. Η μέθοδος αυτή συμμετοχικής χρηματοδότησης, γνωστή διεθνώς ως crowdfunding, έχει στο πυρήνα της φιλοσοφίας της την ευαισθητοποίηση και ενθάρρυνση των συμπολιτών μας, για να εισφέρουν ό,τι ο καθένας μπορεί, ώστε να υλοποιηθούν έργα που έχει ανάγκη η Ελληνική κοινωνία και ο Ελληνισμός.

Το πρόγραμμα καλύπτει έργα σε 7 άξονες: 1) πρόνοια, υγεία και αλληλεγγύη, 2)κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα, 3) πολιτισμός και πολιτιστική επιχειρηματικότητα, 4) νεανική και καινοτόμος επιχειρηματικότητα, 5)περιβάλλον και αειφορία, 6) έρευνα, εκπαίδευση και κατάρτιση και 7) αθλητικές δραστηριότητες.

Οι πολλαπλές δράσεις του act4Greece υλοποιούνται από φορείς με εμπειρία και αξιοπιστία στον τομέα τους και μέσω της  ιστοσελίδαςwww.act4greece.gr γίνεται αξιοποίηση του σύγχρονου εργαλείου συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding).

Οι χρηματικοί πόροι που συγκεντρώνονται μέσω του act4Greece είναι δωρεές, και στο μέλλον, αφού υπάρξει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, θα μπορούν να συγκεντρώνονται χρήματα και για δανεισμό (κυρίως μικροδάνεια), αλλά και για συμμετοχή στο ίδιο κεφάλαιο μιας εταιρείας, στηρίζοντας νεοφυείς καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

–          Ποια η προστιθέμενη αξία του act4Greece

Το act4Greece δίνει μια διέξοδο, ώστε από την Ελλάδα της κρίσης να περάσουμε στην Ελλάδα της ελπίδας, της αλληλεγγύης και της προοπτικής.

Με την Ελληνική κοινωνία να βιώνει τα τελευταία χρόνια μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, με προβλήματα και ανάγκες πιεστικές και αυξημένες, είναι η στιγμή να αποδείξουμε ότι, αν όλοι συνεισφέρουμε από λίγο, μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Με το πρόγραμμα act4Greece ανοίγεται ένα τεράστιο πεδίο υποδοχής πόρων, χρηματικών και μη, από το «πλήθος», τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό και τη διασπορά.

Πρωτίστως, όμως, το act4Greece, με το μοντέλο συμμετοχικής χρηματοδότησης που εισάγει, επιχειρεί να αλλάξει την κουλτούρα και τη νοοτροπία της κοινωνίας μας. Η συνεισφορά του κάθε πολίτη, όσο μικρή κι αν είναι, είναι πολύτιμη, όταν υπάρχει ένας συγκεκριμένος στόχος και έργο να υλοποιηθεί και κυρίως όταν υπάρχουν εχέγγυα διαφάνειας και λογοδοσίας.

–          Ποιοι συμμετέχουν στο act4Greece

Το Πρόγραμμα act4Greece πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας και τη στρατηγική συνεργασία με φορείς και ιδρύματα εγνωσμένου κύρους και προσφοράς, όπως το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

Καθένας από αυτούς τους φορείς συνεισφέρει με την τεχνογνωσία του, αλλά μπορεί και να αξιοποιεί την πλατφόρμα, ως ένα σύγχρονο εργαλείο συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding) για να διευρύνει και να πολλαπλασιάσει πόρους για έργα ή δράσεις που ούτως ή άλλως υποστηρίζει.

Τι είναι το crowdfunding

Η συμμετοχική χρηματοδότηση, δηλαδή το crowdfunding, είναι μια απλή, διεθνώς αναγνωρισμένη πρακτική χρηματοδότησης, όπου κάθε πολίτης, εταιρεία, φορέας και γενικά οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ανάλογα με τις δυνατότητές του, μπορεί να συνεισφέρει, με χρήματα ή σε είδος, στη στήριξη ποικίλων πρωτοβουλιών, στους τομείς της  κοινωνικής πρόνοιας, της αλληλεγγύης και της επιχειρηματικότητας, με έμφαση στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Τα τελευταία χρόνια, τo crowdfunding έχει μετατραπεί σε ένα πολύτιμο εργαλείο στήριξης Φορέων, ΜΚΟ και εταιρειών, ώστε να αποκτήσουν την απαραίτητη οικονομική βοήθεια για την επίτευξη στόχων, όπως είναι η πραγματοποίηση δράσεων πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, η υλοποίηση καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών ή η κάλυψη λειτουργικών αναγκών. Η πρακτική της χρηματοδότησης έργων από ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων, από το πλήθος όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, αναδύθηκε στο περιθώριο του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού συστήματος και μπορεί να επιτευχθεί στις μέρες μας πιο αποτελεσματικά μέσω του διαδικτύου. Εκτός από την ταχύτητα και την αμεσότητα που παρουσιάζει η πρακτική αυτή για την παρουσίαση μιας ιδέας και τη δικτύωση του φορέα υλοποίησής της, διαθέτει τα πλεονεκτήματα του χαμηλού λειτουργικού κόστους και της ευρείας κάλυψης και προβολής των προς χρηματοδότηση έργων.

Το crowdfunding ενεργοποιεί τη θέληση του κοινού να συμβάλει στην επιτυχία στόχων, παρακινώντας το να γίνει κομμάτι οποιουδήποτε τύπου κοινωνικής ή επιχειρηματικής πρωτοβουλίας επιθυμεί να στηρίξει, ενθαρρύνοντας τη συλλογική συμμετοχή και ικανοποιώντας την επιθυμία του να συνεισφέρει ενεργά στην πράξη.

Οι στρατηγικοί εταίροι του Προγράμματος

Στο Πρόγραμμα act4Greece συμμετέχουν, ως στρατηγικοί εταίροι, φορείς και ιδρύματα εγνωσμένου κύρους και προσφοράς, με πολυετή εμπειρία και αναγνωρισμένη συμβολή σε θέματα κοινωνικού, οικονομικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος:

Οι στρατηγικοί εταίροι στηρίζουν το act4Greece, συνεισφέροντας σε τεχνογνωσία και υποδομές, οι οποίες είναι πολύτιμες για την υλοποίηση των στόχων του πολυσυμμετοχικού αυτού εγχειρήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική Τράπεζα, με την πρωτοβουλία της οποίας υλοποιείται το Πρόγραμμα, έχει την ευθύνη της λειτουργίας και της διαχείρισης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, παρακολουθεί το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των δράσεων, συντονίζει τις ενέργειες μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, σχεδιάζει και υλοποιεί την προβολή του Προγράμματος στο κοινό. Η Εθνική Τράπεζα, μέσω αυτού του πολυσυμμετοχικού εργαλείου χρηματοδότησης σκοπεύει, πέρα από τη χρηματοδότηση μέσω δωρεών (donation model), να καλύψει σταδιακά όλα τα είδη συμμετοχικής χρηματοδότησης, όπως είναι δυνατότητες δανειοδότησης (lending model) και συμμετοχής στο ίδιο κεφάλαιο (equity model).

Ακολουθώντας την εντολή του Αριστοτέλη Ωνάση όπως αυτή καταγράφηκε στη διαθήκη του, το Ίδρυμα Ωνάση συστάθηκε το 1975 για να συνδράμει την πολιτεία σε καίριους τομείς: στην υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη. Πάγια συνισταμένη των προσπαθειών και των δράσεων του Ιδρύματος ήταν – και παραμένει – η διασφάλιση της πρόσβασης όσο το δυνατόν περισσότερων συνάνθρωπων μας στα κρίσιμα, για την κοινωνική ευημερία και συνοχή, αυτά αγαθά. Απώτερος στόχος, η απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας μας, για να διασφαλιστεί ένα καλύτερο παρόν και ένα πιο αισιόδοξο μέλλον. Με ορόσημα την κατασκευή και δωρεά του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου το 1993, τη δημιουργία της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών το 2010 αλλά και πλήθος άλλων δράσεων, όπως η παροχή 6.500 υποτροφιών, το Ίδρυμα Ωνάση αποδεδειγμένα κατέχει ηγετική θέση στο χώρο της κοινωφέλειας. Με τη συμμετοχή του στο Πρόγραμμα act4Greece, τοΊδρυμα Ωνάση αναλαμβάνει, πέρα από την ουσιαστική στήριξή του στο Θέατρο Τέχνης, να καταθέσει την 40χρονη εμπειρία του και τεχνογνωσία του, συμβάλλοντας έτσι στη μεγαλύτερη ευστοχία κι αποτελεσματικότητα του έργου του act4Greece. Ως στρατηγικός εταίρος, με συναίσθηση αυτής της ευθύνης και πιστεύοντας βαθιά στη δύναμη των συμπράξεων, ιδίως στις σημερινές συνθήκες, το Ίδρυμα Ωνάση προσβλέπει μέσω αυτής της συνεργασίας σε μια νέα εποχή για την κοινωφέλεια στην Ελλάδα.  Η συνδυασμένη προσπάθεια και η συσσωρευμένη γνώση οργανισμών που γνωρίζουν τόσο τις ανάγκες της κοινωνίας όσο και τους μηχανισμούς για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών αυτών, μαζί με την καίρια συμβολή των πολιτών μπορεί να δώσει μια νέα ελπιδοφόρα πνοή στην ανάπτυξη του τόπου και στην απελευθέρωση δυνάμεων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s