Πίτερ Σπίγκελ: Οι Έλληνες κάλυψαν τη μισή απόσταση, σειρά τώρα των δανειστών να κάνουν το ίδιο

ellas-euroΌταν δίνεις τη μάχη της διαπραγμάτευσης με γνώμονα το πατριωτικό καθήκον και όχι το συμφέρον του Βερολίνου μπορείς να καταγράφεις νίκες όπως αυτές που πετυχαίνει η ελληνική κυβέρνηση.
Όπως έγραψε στο twitter, ο γνωστός δημοσιογράφος επί των οικονομικών θεμάτων, Πίτερ Σπίγκελ (που δεν είναι και ο πιο… φιλέλληνας, το αντίθετο μάλλον) η ελληνική πλευρά κάλυψε τη μισή απόσταση στο ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος και είναι τώρα σειρά των δανειστών να κάνουν το ίδιο. Αυτό θα οδηγήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,75 για φέτος και στο 1,75% το 2016.

Όσοι, όμως, έχουν επιλέξει Το ΧΩΝΙ και όχι άλλα… συστημικά μνημονιακά μέσα προπαγάνδας για την ενημέρωση τους γνώριζαν σχετικά από το πρωί της Κυριακής.

Όπως βλέπετε, Το ΧΩΝΙ σας είχε ενημερώσει για την προοπτική της επιτυχίας (συγκεκριμένα μιλούσαμε την Κυριακή για 0,8%!) με βάση την αριστοτεχνική διαπραγματευτική λογική του Αλέξη Τσίπρα.

Και όταν μιλάμε για πρωτογενές πλεόνασμα μιλάμε για την ΟΥΣΙΑ της διαπραγμάτευσης. Και στην ουσία οι δύο πλευρές τα έχουν σχεδόν βρει. Όλα τα άλλα που ακούτε στα δελτία ειδήσεων αναφέρονται στο ΠΩΣ θα βρεθούν τα χρήματα που απαιτούν οι δανειστές να κερδίζει το ελληνικό δημόσιο ώστε να τηρεί τους στόχους. Το ΠΟΣΑ, όμως, καθρεφτίζεται στο πρωτογενές πλεόνασμα που θα τεθεί ως στόχος.

Και η κυβέρνηση Τσίπρα είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε ένα νούμερο κάτω από τη μονάδα τη στιγμή που ο Σαμαράς είχε στόχο το 3%! Τότε, αμέσως μετά τις ελογές όταν η Ελλάδα μιλούσε για 1,5% όλοι σχολιαζαν ότι ζητάμε πάρα πολλά. Και τώρα μιλάμε για 0,75%!. Τι σημαίνει αυτό σε νούμερα; Ότι μόνο για φέτος κερδίζουμε 3,96 δισ. ευρώ ενώ στην τετραετία 2015-2018 η ελληνική οικονομία θα πρέπει να βρει 14 δισ. λιγότερα ακόμη και αν περάσει η πρόταση των δανειστών για πρωτογενές στο 1%!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s