Ο κ. Λαφαζάνης και η ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ απέρριψαν μετά βδελυγμίας τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα μέσω του ΕΤΜΕΑΡ που δρομολόγησε η ΡΑΕ ως μέτρο για την ανάσχεση της ελλειμματικής πορείας του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.
Υποσχέθηκαν ισοδύναμα που δεν θα επιβαρύνουν τους καταναλωτές, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αναληφθεί κάποια πρωτοβουλία.
Οι σημαντικότερες ιδέες τόνωσης των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού από τον οποίο πληρώνονται και οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ που βρίσκονται στο τραπέζι, σύμφωνα με το energypress, είναι οι εξής δύο:
—Τέλος διακράτησης αδειών
Στις 31 Μαρτίου λήγει η προθεσμία καταβολής του “Τέλους Διακράτησης” από τους επενδυτές ΑΠΕ που επιθυμούν να διατηρήσουν τις παλαιές άδειες παραγωγής.
Το Τέλος αυτό ανέρχεται σε 1000 Ευρώ ετησίως ανά Μεγαβάτ ισχύος για το οποίο έχει ληφθεί άδεια. Το ΥΠΑΠΕΝ εκτιμά ότι από αυτό το Τέλος θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν περίπου 15 εκατ. Ευρώ, τα οποία, στο βαθμό που οδεύσουν στον Ειδικό Λογαριασμό, θα ισοσκελίσουν τα έσοδα από την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ.
Πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι ο νόμος που θεσμοθετεί το Τέλος Διακράτησης έχει πάρα πολλά κενά και ασάφειες, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την εφαρμογή του. Παρόλα αυτά η προοπτική μελλοντικής, έστω, εφαρμογής του, μπορεί να δώσει τη δυνατότητα άμεσης μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ.
—Συμψηφισμός για τα φωτοβολταϊκά στέγης
Η ΔΕΗ εισπράττει από τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (έστω και με καθυστέρηση) το σύνολο του ποσού που αναλογεί στην εγγυημένη τιμή των των φωτοβολταϊκών στέγης. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, η ΔΕΗ πληρώνει τους ιδιοκτήτες όχι όλο το ποσό, αλλά τη διαφορά ανάμεσα στην αξία του ρεύματος που παράγουν και στην αξία εκείνου που καταναλώνουν.
Η πρόταση είναι να γίνει αντίστοιχος συμψηφισμός και στις πληρωμές του ΛΑΓΗΕ προς τη ΔΕΗ και συνεπώς να δημιουργηθεί το αντίστοιχο έσοδο στον Ειδικό Λογαριασμό. Το ποσό αυτό υπολογίζεται ότι είναι της τάξης των 25-30 εκατ. ευρώ ετησίως και επαρκεί για να ακυρώσει τις αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ.